GIBANICA na rumunski način, ovakvu još NISTE spremali: Jeftina, mekana i neverovatno sočnog preliva, a brza za pripremu
Ova gibanica je neverovatno jeftina, a zahvaljujući posebnom prelivu, ostaje mekana i sočna danima.
Ako volite tradicionalne pite i gibanice, onda će vas oduševiti rumunska verzija ovog specijaliteta.
Sastojci
- 400 g kora
- 400 g sira
- 150 ml jogurta
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
Pomešajte kiselu vodu, ulje i so.
U nauljeni pleh stavite četiri kore, svaka treba da viri iz pleha,a potom sipajte smesu sa kiselom vodom 4-5 kašika.
Preostale kore urolajte i isecite na trake. Stavite preko, pa prelijte sa smesom od kisele vode.
Sir izmrvite, pa dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko. Sjedinite, pa sipajte preko kora.
Zatvorite korama što vire i opet prelijte sa smesom od kisele vode.
Celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite, a potom opet sa malo smese od kisele vode prelijte i izbockajte viljuškom na par mesta.
Pospite susam i pecite 180 C oko 25 minuta.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Cookrate- Romania.