Hrskave i domaće RIBLJE PLJESKAVICE su odličan izbor za brz i ukusan obrok - Mogu se pripremiti od jeftinijih vrsta ribe, a odlične su uz sezonske salate
Riblje pljeskavice su odličan izbor za brz i ukusan obrok, a budući da se mogu pripremiti i od jeftinijih vrsta ribe, poput skuše ili oslića, neće vam opteretiti budžet.
Tokom Vaskršnjeg posta često smo u dilemi šta da pripremimo za ručak, tako da se svidi i ukućanima koji možda ne poste.
Riblje pljeskavice su upravo obrok koji svi vole, a ne opterećuje kućni budžet, jer mogu da se pripremaju i sa jeftinijim vrstama ribe. Uz sezonske salate, dobijate savršen vikend ručak.
Domaće riblje pljeskavice
Sastojci:
Za pljeskavice:
500 g fileta oslića (ili neke druge ribe)
1 manji krompir
1 manja glavica crvenog luka
3 čena belog luka
1 jaje
2 kašike prezle (po potrebi više, u zavisnosti od konzistencije smese)
1 kašika senfa
1 kašika sušenog origana ili majčine dušice
so i biber po ukusu
Dodatno:
ulje za prženje
Priprema:
Ako ste kupili celu ribu, prvo je dobro očistite, a ako ste kupili filete, usitnite ih u blenderu ili naseckajte nasitno.
Krompir oljuštite i skuvajte, a kada se ohladi, zgnječite ga u pire. Crveni i beli luk naseckajte nasitno.
U dubljoj posudi pomešajte usitnjenu ribu, pire od krompira, naseckani crveni i beli luk, senf, origano (ili majčinu dušicu), jaje, so i biber. Dodajte prezlu i sve dobro promešajte.
Po potrebi dodajte još prezle, a zatim mokrim rukama oblikujte pljeskavice. Od ove smese dobićete četiri veće ili osam manjih pljeskavica.
U tiganju zagrejte ulje, pa pljeskavice pržite na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave.
Pljeskavice poslužite s limunom, svežim povrćem, ili uz neki fini umak po želji, poput tartar sosa ili umaka od jogurta. Prijatno!