Хрскаве и домаће РИБЉЕ ПЉЕСКАВИЦЕ су одличан избор за брз и укусан оброк - Могу се припремити од јефтинијих врста рибе, а одличне су уз сезонске салате
Рибље пљескавице су одличан избор за брз и укусан оброк, а будући да се могу припремити и од јефтинијих врста рибе, попут скуше или ослића, неће вам оптеретити буџет.
Током Васкршњег поста често смо у дилеми шта да припремимо за ручак, тако да се свиди и укућанима који можда не посте.
Рибље пљескавице су управо оброк који сви воле, а не оптерећује кућни буџет, јер могу да се припремају и са јефтинијим врстама рибе. Уз сезонске салате, добијате савршен викенд ручак.
Домаће рибље пљескавице
Састојци:
За пљескавице:
500 г филета ослића (или неке друге рибе)
1 мањи кромпир
1 мања главица црвеног лука
3 чена белог лука
1 јаје
2 кашике презле (по потреби више, у зависности од конзистенције смесе)
1 кашика сенфа
1 кашика сушеног оригана или мајчине душице
со и бибер по укусу
Додатно:
уље за пржење
Припрема:
Ако сте купили целу рибу, прво је добро очистите, а ако сте купили филете, уситните их у блендеру или насецкајте наситно.
Кромпир ољуштите и скувајте, а када се охлади, згњечите га у пире. Црвени и бели лук насецкајте наситно.
У дубљој посуди помешајте уситњену рибу, пире од кромпира, насецкани црвени и бели лук, сенф, оригано (или мајчину душицу), јаје, со и бибер. Додајте презлу и све добро промешајте.
По потреби додајте још презле, а затим мокрим рукама обликујте пљескавице. Од ове смесе добићете четири веће или осам мањих пљескавица.
У тигању загрејте уље, па пљескавице пржите на средње јакој ватри 4 до 5 минута са сваке стране, док не постану златносмеђе и хрскаве.
Пљескавице послужите с лимуном, свежим поврћем, или уз неки фини умак по жељи, попут тартар соса или умака од јогурта. Пријатно!