Skip to main content
nokat

Imate ŽUTE, ZADEBLJALE I URASLE NOKTE na nogama? Javite se LEKARU, mogu biti znak OVE BOLESTI

Foto: Shutterstock
Upotreba crvenog, žutog ili narandžastog laka za nokte može izazvati žutu boju na noktima, ali ta promena boje može nastati i zbog nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba

Žuti nokti ne izgledaju nimalo lepo, a mogu biti i znak opasnih promena u organizmu. Ipak u većini slučajeva, dosta lako možete rešiti ovaj problem.

Moguće je čak i da ste nasledili žućkaste nokte ali je ovo prilično retka situacija.

Ovo je retko kome poznato! Evo u kojim situacijama NIKAKO NE SMETE uzimati VIJAGRU

Ovo je retko kome poznato! Evo u kojim situacijama NIKAKO NE SMETE uzimati VIJAGRU

Krvna grupa otkriva da li ste skloni TUMORIMA ili SRČANIM OBOLJENJIMA: Predispozicije za BOLESTI zapisane u VENAMA

Krvna grupa otkriva da li ste skloni TUMORIMA ili SRČANIM OBOLJENJIMA: Predispozicije za BOLESTI zapisane u VENAMA

Najčešći uzročnici žutih noktiju na nogama su prekomerna upotreba lakova za nokte ili gljivične infekcije. Međutim, žuti nokti ponekad mogu biti znak i nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Nokti su obično prozirni, sa ružičastim mesom ispod providnog tela nokta. Međutim, moguće je da nokti na nogama dobiju senku žute boje. Ovo se može desiti zbog nekoliko različitih razloga.

Od kozmetičkih uzroka, najčešći je mazanje tamnih lakova za nokte, ali dame koje koriste sredstva za samopotamnjivanje kože mogu da njima izazovu i promenu boje noktiju. U oba slučaja, problem ćete rešiti tako što nanesete zaštitni sloj laka na nokatnu ploču, a od self-ten preparata štite i specijalne rukavice koje treba da nosite kad mažete kožu.

gljivica nokti
Foto: Shutterstock

Žutilo na noktima ruku može biti izazvano i cigaretama, što ćete primetiti i po koži prstiju. Najbolje je da sa pušenjem što pre prestanete ili da, eventualno, koristite muštiklu. Međutim, i neki zdravstveni problemi mogu dovesti do žutila na noktima, pre svega, gljivične infekcije. Lečenje treba sprovesti po preporučenoj medicinskoj terapiji i posebno voditi računa o higijeni.

Oniholiza je poremećaj zbog kojeg se nokatna ploča odvaja od podloge, a tada je moguća i izmenjena boja. Uzroci mogu biti različiti - od infekcije, preko ponavljanih mehaničkih ozleda zbog kuckanja noktima o tvrdu podlogu, pa do agresivnih hemikalija, uključujući i lepak za veštačke nokte. Dijagnozu i terapiju mora da da lekar.

Na noktima se može odraziti i opšte stanje organizma - manjak proteina, kalcijuma pa i vitamina. Posledice se vide u boji nokta, čvrstini odnosno lomljivosti i površinama i ivicama nokta. Najbolji za održavanje zdravlja nokta je vitamin E i zato birajte preparate za negu koji ga sadrže. Za skidanje žute boje, prvo treba prestati sa korišćenjem uzročnika ili izlečiti infekcije ako su one uzrok.

nokat
Foto: Shutterstock

Zatim isprobajte mešavinu troprocentnog hidrogena (3 do 4 supene kašike) i pola čaše vode. Promešajte i potopite vrhove prstiju na dva minuta. Nežno istrljajte nokte mekom četkicom za zube i dobro isperite vodom. Ako je potrebno, možete ovo ponavljati dva do tri puta nedeljno.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd