Italijani se u ovo kunu kao SRBI u VEGETU - Evo kako da napravite začin koji svako jelo čini još ukusnijim
Dodatak jelima koji će vas oduševiti.
Za finu gremolatu, dodatak jelima koji italijani obožavaju, dovoljna su samo tri sastojka koja će naglasiti ukuse mesa, ali i ribe ili povrća…
Gremolata je italijanski klasik koji se pravi od samo nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istakao mediteranske ukuse i arome.
Osnovni recept uključuje sitno iseckani beli luk i peršun kao i narendanu limunovu koricu, a kuvari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.
Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je ossobucco alla milanese – u bukvalnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižoto.
Radi se o telećoj kolenici. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvežavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade ossobucco nema svežih začinskih mirisa.
Gremolata je zato idealan začin za jela koja se dugo kuvaju ili peku, poput gulaša, sosova i supa– ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.
Italijani je dodaju i u salate, testenine ili krompira – a pruža i sjajan ukus prilozima kao što su palenta, pirinač ili testenina.
Gremolatu možete pripremiti i pomešati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a odložite li je u staklenu teglu i izdržaće oko nedelju dana.
Kuvarica Najdžela Loson u gremolatu voli da doda crne ili zelene iseckane masline, kao i ljutu papričicu. Zatim dodaje i maslinovo ulje pa je poslužuje uz mocarelu i tost.
Sastojci za gremolatu:
- 1 svežanj peršuna
- 2 češnja belog luka
- 1 limun
- so, biber
Priprema:
Što sitnije iseckajte peršun i beli luk pa narendajte limunovu koricu. Promešajte, posolite i pobiberitete prema želji dodajte koju kap limunovog soka.
Savet: Prema želji možete dodati i pola šoljice maslinovog ulja, kao i prstohvat čilija.