KAPREZE TORTA savršena za Vaskrs - Italijanski dodir vašoj trpezi daće posebnu čar, a pravi se vrlo jednostavno
Kapreze torta pruža pravi užitak.
S romantičnog italijanskog ostrva Kapri potiče i jedan poseban slatki specijalitet – torta kapreze. Ovaj čuveni desert, poznat po bogatom ukusu čokolade, pravi se jednostavno i bez brašna, pa je idealan za ljubitelje bezglutenskih poslastica.
Sastojci:
250 g crne čokolade za kuvanje
200 g maslaca
4 jaja
180 g šećera
300 g mlevenih badema (ili bademovog brašna)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Iseckajte čokoladu i rastopite je na pari zajedno s omekšalim maslacem, pa dobro sjedinite.
Odvojte belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne postane glatka i kremasta.Dodajte smesu od žumanaca u smesu s čokoladom i maslacem i sve lepo sjedinite.
Belanca umutite u čvrst sneg i nežno ih umešajte u smesu koristeći špatulu.
Na kraju dodajte bademovo brašno ili mlevene blanširane bademe i sve prelijte u okrugli kalup prethodno podmazan maslacem.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je da se ohladi. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i, po želji, poslužite sa svežim voćem.
Srbija Danas/Stil/Lana Vidović/Prenela S.P.