KRALJICA JESENI, BOMBA ZA IMUNITET: Bolja od aspirina, glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti
Isitnite u pire krišku pečene bundeve, umutite je s pola banane i dodajte vanile i malo meda, pa pospite sa dosta pečenih, neslanih bundevinih semenki! Vaša glavobolja i neraspoloženje nestaće kao rukom odneti a neće biti ni viška kalorija za brigu.
U 100 grama duleka, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.
ŠMINKERKA IZ NIŠA OTIŠLA U AMERIČKI RIJALITI DA SE UDA: Smuvala poznatog pevača, a njena bajka se brzo pretvorila u PAKAO zbog ovog TRAČA
SPISKU NEMA KRAJA: Sve OPERACIJE Ane Korać, POGLEDAJTE kako je IZGLEDALA u prvoj sezoni "Zadruge" (FOTO)
Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera.
Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.
Razlika između duleka i muskatne tikve je to što dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.
Manje je poznato da plod duleka sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.