KREMASTE MAKARONE SA SIROM: Savršena kombinacija kremastog, hrskavog preliva i osvežavajućeg povrća u savršenom zalogaju
Makarone sa sirom su klasično jelo koje pruža utehu i zadovoljstvo, ali uz dodatak zelenog povrća, ovo jelo postaje hranljivije i bogatije ukusom.
Poznati britanski kuvar, Džejmi Oliver, osmislio je recept koji kombinuje kremastu testetinu sa raznovrsnim zelenim povrćem, stvarajući savršen balans između ukusa i nutritivnih vrednosti.
Sastojci
- 1 veliki praziluk
- 3 čena belog luka
- 400 g brokolija
- 40 g neslanog putera
- Pola veze sveže majčine dušice
- 2 kašičice brašna
- 1 l mleka
- 450 g makarona
- 30 g parmezana
- 150 g čedar sira
- 100 g bebi spanaća
- 50 g listića badema
Praziluk, stabljike brokolia i beli luk sitno iseckajte, a margarin istopite u tiganju na srednjoj vatri. Zatim, dodajte povrće, a potom i majčinu dušicu i dinstajte 15 minuta.
U smesu dodajte brašno i postepen dodajte mleko sve vreme mešajući da se sastojci sjedine. Kuvajte još 10 minuta, kako bi sos dobio kremastu i gustu teksturu.
Narendajte parmezan i veći deo čedar sira u sos, a zatim dobro promešajte. Zatim, dodajte spanać i dobro promešajte. Začinite po ukusu, a zatim sve lepo izblendajte.
Makarone obarite, a potom ih ocedite i dodajte u sos. Promešajte, kako bi se sastojci sjedinili, a zatim dodajte cvetove brokolija i nastavite sa mešanjem. Prespite smesu u pleh, narendajte preostali čedar sir i pospite bademe.
Pecite u prethodno zagrejanu rernu 30 minuta na 180 C.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Jamie Oliver.