Sreda 21. feb 2024.
Mamurna devojka

LEKCIJA ZA VIKEND! Evo kako da uspešno prebrodiš MAMURLUK nakon burnog izlaska!

Foto: Profimedia/ilustracija
Brzo i lako!

Osećate se loše nakon lumpovanja od prethodne noći? Nije vam ni do čega, ali ipak morate da obavite dnevne obaveze?

Evo nekoliko saveta kako da najbrže prebrodite mamurluk.

HARA HAČI BU je tajna savršenog tela BEZ dijete i vežbanja: Evo ŠTA tačno znače ove magične reči!

Mamurluk
Foto: Profimedia

NIKAKO ne konzumirajte brzu hranu

Padate u iskušenje da posetite obližnji fast food kada ste mamurni? Na stranu to što ova hrana loše utiče na vašu liniju, ona takođe oštećuje vašu jetru koja je već dovoljno opterećena "preradom" alkohola koji ste uneli. Kada su švedski naučnici stavili zdrave dobrovoljce na četvoronedeljnu "dijetu" baziranu na brzoj (masnoj i nezdravoj) hrani, nivo enzima povezanih sa oštećenjem jetre značajno se podigao, kao i procenat masti u ćelijama jetre. Izborite se sa ovim iskušenjem i oporavite se visokoproteinskom kajganom. Što manje ugljenih hidrata unosite, vaša jetra će se lakše izboriti sa masnoćama.

SUPER BRZ TRIK: Saznajte za SEKUND da li unosite DOVOLJNU količinu TEČNOSTI

NIKAKO ne pijte zaslađena pića

Nedavna istraživanja pokazuju da su osobe koje svakodnevno piju litar zaslađenog pića pet puta sklonije oboljenjima jetre. Ali, trebalo bi da izbegavate i ceđeni sok od narandže - napici bogati fruktozom jednako su štetni. Popijte veliku čašu vode, a dozu vitamina C nadoknadite tako što ćete pojesti jednu narandžu. Cela voćka, za razliku od soka, sadrži vlakna koja mogu da uspore apsorpciju šećera i smanje šanse da se on pretvori u masti u jetri.

Ovo je najbolja jutarnja navika za vaše zdravlje, a JEFTINA je

mamurluk
Foto: Profimedia

OBAVEZNO pijte jogurt

I to birajte onaj sa probiotskom kulturom. Ruski naučnici otkrili su da unošenje prijateljskih probiotskih bakterija može biti od velike koristi kada je u pitanju oporavak od alkohola i obnavljanje jetre jer drže pod kontrolom "loše" bakterije koje ispuštaju toksine.

I HRANA I LEK: Ova biljka se smatra prirodnim ANTIBIOTIKOM i odlična je za SALATU

OBAVEZNO popijte kafu

Šolja jake kafe bez mleka je samo polazna tačka da razbistrite glavu. Konzumiranje dve i po šolje kafe tokom dana posle pijanstva, smanjiće rizik od stvaranja ožiljaka na jetri (fibroza) koji vode do ozbiljnih oštećenja, tvrde naučnici u Americi. Takođe, korejski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja ima sličan preventivni efekat, kao i blagotvorno antioksidantno dejstvo na organizam.

ZA SVE ONE KOJE NEMAJU VREMENA: Predlozi za “last minute” DORUČAK!

kafa
Foto: Profimedia

Doručak narednog dana

Napravite šejk sa bobičastim voćem (bogatim antioksidansima) i bananom (sa visokim sadržajem kalijuma). Ove voćke će obnoviti vašu zalihu vitamina B i C koji se gube prilikom konzumiranja alkohola. Zatim ispecite tost od celog zrna pšenice i namažite na njega malo putera. Ovo će ublažiti  kiselinu u želucu koja je česta pojava posle pijanstva. Tome dodajte i jedno kuvano jaje koje sadrži cistein, aminokiselinu koja ubrzava proces detoksikacije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd