Manastirski recept za najsočniji POSNI GULAŠ spreman za pola sata - Ovo je savršen obrok tokom posta, a priprema se nikad brže i lakše
Ko jednom proba pečurke na ovaj načun uvek će ih ovako praviti.
Priprema obroka tokom Vaskršnjeg posta, koji je u toku, može biti izozov za svaku domaćicu. Naime, treba pripremiti ukusno i hranljivo jelo sa ograničenim namirnicama. I kad nemate inspiraciju šta kuvati dovoljno je da se setite da monasi veći deo godine poste, pa se i pored toga hrane na veoma zdrav način. Razlog za to su namirnice koje koriste. Posebno mesto na listi posnih namirnica zauzimaju šampinjoni koji su izuzetno zdravi, a brzo i jednostavno se pripremaju.
Oni koji su probali ovaj manastirski recept za posni gulaš, kažu da ga pripremaju i van dana posta.
Sastojci:
500 g šampinjona
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
200 ml bujona od povrća
1 kašike brašna
2 kašike ulja
1 lovorov list
So, biber, mao aleve paprike, suvi začin, svež peršun ili mirođija po ukusu
Priprema:
Pečurke očistiti i iseckati na listiće. Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati i staviti da se dinsta, pa dodati seckan beli luk. Dodati pečurke, so, suve začine, malo aleve paprike, lovorov list i dinstati dok šampinjoni ne odmeknu, Povremeno dodavati bujon kako bi se sve zajedno dinstalo. Ostavite pola šolje bujona sa strane. Kad su pečurke odmekle, u bujon koji ste ostavili dodajte kašiku brašna, sve dobro promešati da ne bude grudvica, pa sipati u gulaš kroz cetku. Dobro izmešajte i ostavite na laganoj vatri da se ukuva još nekoliko minuta. Dodati biber, so ako je potrebno i poslužite. Gulaš od pečuraka može da bude obrok, ali i prilog uz kuvani krompir, pirinač ili posnu testeninu.
Srbija Danas/Srećna, Dragana Petrović/Prenela J.Š.