Манастирски рецепт за најсочнији ПОСНИ ГУЛАШ спреман за пола сата - Ово је савршен оброк током поста, а припрема се никад брже и лакше
Ко једном проба печурке на овај начун увек ће их овако правити.
Припрема оброка током Васкршњег поста, који је у току, може бити изозов за сваку домаћицу. Наиме, треба припремити укусно и хранљиво јело са ограниченим намирницама. И кад немате инспирацију шта кувати довољно је да се сетите да монаси већи део године посте, па се и поред тога хране на веома здрав начин. Разлог за то су намирнице које користе. Посебно место на листи посних намирница заузимају шампињони који су изузетно здрави, а брзо и једноставно се припремају.
Они који су пробали овај манастирски рецепт за посни гулаш, кажу да га припремају и ван дана поста.
Састојци:
500 г шампињона
2 главице црног лука
3 чена белог лука
2 шаргарепе
200 мл бујона од поврћа
1 кашике брашна
2 кашике уља
1 ловоров лист
Со, бибер, мао алеве паприке, суви зачин, свеж першун или мирођија по укусу
Припрема:
Печурке очистити и исецкати на листиће. Црни лук ситно исецкати, а шаргарепу изрендати и ставити да се динста, па додати сецкан бели лук. Додати печурке, со, суве зачине, мало алеве паприке, ловоров лист и динстати док шампињони не одмекну, Повремено додавати бујон како би се све заједно динстало. Оставите пола шоље бујона са стране. Кад су печурке одмекле, у бујон који сте оставили додајте кашику брашна, све добро промешати да не буде грудвица, па сипати у гулаш кроз цетку. Добро измешајте и оставите на лаганој ватри да се укува још неколико минута. Додати бибер, со ако је потребно и послужите. Гулаш од печурака може да буде оброк, али и прилог уз кувани кромпир, пиринач или посну тестенину.
Србија Данас/Срећна, Драгана Петровић/Пренела Ј.Ш.