NAJUKUSNIJE PITICE sa susamom i lanom: Spremaju se za samo 30 minuta, a gosti će vas odmah moliti za recept
Jedinstveno puž pecivo spremno za svega 30 minuta oduševiće vaše goste koji će odmah pitati za recept.
Ako ste ljubitelji peciva, naročito onih domaćih i mekanih onda je ovaj recept baš za vas. Ove pitice spremaju se veoma brzo, a jako su uskusne, pa su savršen izbor i kada nemate previše vremena za spremanje, ili ste jako gladni, a želite da pojedete domaće pecivo.
Ove kiflice su savršene i ako putujete negde, ili vama dolaze gosti, a mešavina suvomesnatog proizvoda i sveže paprike sa domaćim testom oduševiće svačija nepca.
Sastojci:
Za testo
- 1 čaša od 200 ml jogurta
- 1 čaša od 200 ml vode
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 30 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- Od 650 do 700g brašna T- 400 glatko
Fil
- 150 g puter ili margarin za premazivanje., možete koristiti i domaću mast
- 200 g sira
- 200 g ili oko 2 do 3 crvene paprike
- 1 veza peršuna
- 250 g suvog mesa- pečenica, suvi vrat ili šunka100g
- seme susama
- 100 g semena lana
- 1 jaje za premazivanje
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 10min i na 180 stepeni 5 min.
Priprema:
U jednu činiju stavite 200 ml jogurta, 200 ml vode, ulje, jedno jaje, 30g kvasca i jednu kašičicu šećera. Sve to zajedno dobro umutite žicom za mućenje. Zatim dodajte brašno i dve kašičice soli, a potom sve umutite kašikom, a potom i rukom, tako da dobijete testo srednje čvrstine.Umućeno testo prebacite na sto na koji ste prethdno stavili brašno, mesite ga dok ne nestanu grudvice, a potom ga podelite na dve jufke koje ćete prekriti krpom da malo odstoje.
Kada malo odstoje uzmite jednu jufku, razvucite je i preko nje namažite puter, preko toga dodajte sir, kao i narezanu svežu crvenu papriku, peršun i šunku (pečenicu ili suvi vrat). Kada sve stavite u testo, smotajte testo u rolat, tako da bude čvsrto zavijeno. Nakon što smotate rolat isecite ga na kolutiće debljine oko 3 prsta. Uzmite pleh u koji ćete prethodno stavili papir za pečenje, zatim u jednu činiju pomašjte lan i susam, potom kolutiće testa uvaljajte u u lan i susam i ređajte ih u pleh, pa ih pritisnite rukom da biste napravili da budu kao neke pogačice.
Ovaj postupak ponovite i sa drugom jufkom. Pitice premažite jajetom, sačekajte jedno 10 min, pa zagrejte rernu na 200 stepeni . Kada ih ubacite u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite pitice da se peku na nekih 25 do 30 minuta.
Na ovaj način dobijate ukusne a brze pitice koje možete iskorsititi i kao predjelo i kao užinu, ili ih možete poneti sa sobom ako negde idete, a ako želite još ovakvih recepata možete pogledati Jutjub nalog "Kuhinja Valentina Mašković".