POSNA GIBANICA idealna za Vaskršnji post pred nama, topi se u ustima koliko je UKUSNA - Svakome uspeva, a tajna je u tome da jaja zamenite sa 2 sastojka
Omiljenu srpsku pitu - gibanicu - napravite u posnoj verziji.
Danas je počela Siropusna nedelja, kao pripremna nedelja pred veliki Vaskršnji post. Ako tražite posnu gibanicu koja će sve oduševiti, a istovremeno biti jednostavna za pripremu, ova je pravi izbor. Topi se u ustima, bogata je i ukusan, a tajna je u jednom malom triku – jaja zamenjujete sa dva pažljivo odabrana sastojka.
Ovo je gibanica koja uvek uspeva, čak i onima koji možda nisu vešti u kuhinji, a rezultati su – savršeni!
Sastojci:
500 g gotovih kora
500 g posnog sira
2 biljne pavlake (male)
1 šolja kisele vode
3 kašike mlevenog lana
7,5 čaša vode
2 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte biljnu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte. Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!
Još jedan, nešto drugačiji recept, za posnu gibanicu možete pogledati i na videu ispod.