NAPRAVITE NAJZDRAVIJI DORUČAK na svetu: Smanjuje krvni pritisak i rizik od nastanka dijabetesa (RECEPT)
Ova namirnica je najzdravija.
Da biste osigurali sebi dobro zdravlje, pored fizičke aktivnosti, važno je voditi računa o namirnicama koje unosite u organizam. Ako svako jutro započnete da ovaj način, telo će vam biti zahvalno.
Jaja su najzdravija namirnica koju možete ujutru pripremiti svojoj deci. Kajgana ili jaja na oko utoliće glad, pa su deca sita, gotovo do ručka. Osim toga, puna su proteina, zbog kojih neće u potragu za dodatnim kalorijama, već oko ručka.
STIŽE BEBA: Žene ova 4 znaka u 2022. imaju najveću šansu da ostanu trudne, ASTROLOZI TVRDE
Automobil vam se ZAGLAVIO U SNEGU? Svaki vozač mora da zna ovaj JEDNOSTAVAN TRIK, potrebna je JEDNA STVAR
Istraživanja koja su obuhvatila prehrambene navike 48 mališana ne starijih od 10 godina, pokazala su kako deca koja ujutru jedu jaja, za ručak unesu 70 kalorija manje od onih koji, na primer, doručkuju ovsenu kašu.
Nutricioniste koji su sprovodili istraživanje nije iznenadilo to što su se baš jaja pokazala najboljim odabirom za doručak deteta.
Ono što nisu mogli da objasne bilo je da se deca nisu osećala sitijima, jer su jela jaja, a ne, na primer mleko ili griz. Da jesu, to bi objasnilo zašto su jeli manje za ručak.
- Očekivali smo kako će jesti manje za ručak jer se osećaju izrazito sitima, budući da su pojeli doručak bogat proteinima. Međutim, to nije bio slučaj - rekla je nutricionistica Tanja Kral.
Pored ovog, postoji još jedan odličan izbor za zdrav doručak koji smanjuje šanse za ranu smrt i oboljevanje od mnogih bolesti. Idealna jutarnja kombinacija podrazumeva jogurt, žitarice i malo mlevenog lana, kaže nutricionista, Sara Brever.
Snižava krvni pritisak, jača kosti i smanjuje šanse za dobijanje dijabetes. Nutricionisti ga sa razlogom zovu superhrana.
"Studije su pokazale da jogurt pomaže u suzbijanju mnogih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem, poput visokog krvnog pritiska, osteoporoze i neželjenog debljanja", kažu lekari.
Način pripreme zobene kaše:
Kupite zob u zrnu i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuvajte oko 15 do 20 minuta do se potpuno ne raskuvaju zrna (kao kod kuvanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.