Nasledila recept od majke: Goca Tržan ovako sprema najsočniji stari srpski KOH - gotov za 5 minuta, savršen za leto i omiljen kolač na trpezama naših baka
Topi se, a vraća u detinjstvo i bezbrižne dane svojim ukusom i mirisom koji će se prostirati kroz kuhinju kada ga budete spremali.
Nedelja je dan kada se opuštamo, družimo sa porodicom i prijateljima, uživamo u miru doma i naravno – u ukusnoj, domaćoj hrani. Nakon raskošnog nedeljnog ručka, koji je u mnogim domovima prava mala gozba, prirodno se javlja želja da dan zaokružimo nečim slatkim, toplim i utešnim.
Ako još uvek niste odlučili koji dezert će ulepšati vaše popodne, imamo pravi predlog – recept Goce Tržan za jedan od najomiljenijih kolača – koh.
Ovaj tradicionalni desert, poznat i kao „tre leće“ zbog mlečnog preliva kojim se zaliva, prava je poslastica koja se lako priprema, a oduševljava sve generacije. Goca Tržan je još pre nekoliko godina, u svom vlogu, otkrila da joj je kuhinja jedno od omiljenih mesta u kući, jer je upravo tamo, kako kaže, najslobodnija da bude kreativna, opuštena i svoja.
Popularna pevačica ovom prilikom podelila je recept koji svi u njenoj porodici obožavaju i koji ima posebno emotivno značenje za nju.
– Zovem ga „Mamin koh“, jer sam recept dobila od mame. Priznajem, ja sam ga samo malo izvrnula – iskreno otkriva Goca, dodajući da je u pitanju desert koji je izuzetno lagan, brz za pripremu, a opet dovoljno poseban da se nađe na svakoj svečanoj trpezi.
Priprema počinje jednostavno, ali uz važno pravilo:
– Počinjemo sa šest jaja, tako što ćemo ih razbiti u velikoj posudi – kaže Goca na početku ovog slatkog putovanja kroz ukuse detinjstva.
Ključ savršenog koha, kako ona naglašava, jeste u temeljitom mućenju jaja.
– Važno je mutiti ih dugo, kako bismo dobili što penastiju smesu – objašnjava ona.
Nakon toga, u umućena jaja dodaje se šećer – ukupno šest kašika, ali jedna po jedna.
– Šećer se dodaje postepeno, kako bi se zadržala ta fina, penasta struktura – ističe Goca.
Sledi suvi deo – pšenični griz.
– Dodajemo devet kašika griza, ali ne prepunih – precizira pevačica, i dodaje da zatim ide i jedna puna kašika belog brašna.
Sve sastojke treba pažljivo sjediniti mešanjem, bez preterane brzine, kako bi smesa ostala lagana.
Zatim se pripremljena smesa sipa u vatrostalnu posudu koju je potrebno prethodno namazati puterom i posuti sa malo brašna, kako se kolač ne bi zalepio. Peče se u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 do 25 minuta, dok testo ne naraste i ne poprimi privlačnu, zlatno-smeđu boju.
Dok se koh peče, pravi se bogati mlečni preliv, po kojem je ovaj desert i prepoznatljiv. Gocin recept uključuje dve konzerve kondenzovanog mleka, jednu pavlaku za kuvanje, litar punomasnog mleka, ekstrakt vanile, jedan štapić vanile i šest kašika šećera.
– Sve to se lepo sjedini i kuva dok ne provri – savetuje Goca.
Kada je koh gotov i dok je još vruć, odmah se preliva vrelom mlečnom smesom.
– Vreli koh zaliva se vrelim mlekom, a kolač je najlepši kada se ohladi – zaključuje pevačica, ističući da se najbolji ukusi razvijaju baš kada se poslastica potpuno ohladi i upije sve arome.
Ako tražite savršen desert koji će zasladiti kraj vikenda, spojiti vas sa uspomenama iz detinjstva i okupiti porodicu oko stola još jednom – "Mamin koh“ po receptu Goce Tržan je pravi izbor.