НЕ БАЦАЈТЕ ВАСКРШЊА ЈАЈА: 6 генијалних рецепата уз које ћете их претворити у праве гурманске оброке – укусно, једноставно и брзо
Сваке године после Сваке године после Васкрса, домаћице се суочавају са истим изазовом – шта учинити са свим оним прелепим, али непоједним фарбаним јајима?
И док су за куцање сви заинтересовани, када дође ред на јело – јаја остају по страни. Међутим, не мора тако да буде!
У наставку вам доносимо шест сјајних рецепата уз које нећете само спасити јаја од бацања, већ ћете припремити оброке које ће ваша породица тражити и када празници прођу.
Оброк салата од јаја
Састојци
-
3 кувана јаја
-
3 кромпира
-
1 мањи црвени лук
-
½ везе мирођије
-
4 кашике мајонеза
-
4 кашике јогурта
-
Со и бибер по укусу
Скувај кромпир у љусци, ољушти и исеци на кришке док је још топао. Помешај га са дресингом од јогурта и мајонеза, зачини по укусу. Додај ситно сецкана кувана јаја, црвени лук и мирођију. Промешај и послужи расхлађено.
Мимоза салата
Састојци:
-
150 г шунке
-
150 г качкаваља
-
3 барена јаја
-
1 кисела павлака
-
2 велика кувана кромпира
-
150 г мајонеза
-
Со и бибер
Скувај кромпир у љусци, ољушти и нарендај. Нарендај и шунку, качкаваљ и јаја. Помешај павлаку и мајонез. Ређај салату у слојевима: шунка, кромпир, качкаваљ, јаја – сваки слој премажи павлаком и мајонезом. Украсите површину ренданим жуманцима.
Пуњена јаја, три врсте
Основни састојак: Кувана јаја, преполовљена, извадити жуманца
Фил 1:
-
Жуманца мало мајонеза сенф сецкана шунка
Фил 2:
-
Жуманца павлака/сремски сир сецкане маслине
Фил 3:
-
Жуманца крем сир кисели краставчићи чајна кобасица першун
Све састојке за изабрани фил сјединити и добро измешати. Филујте беланца уз помоћ мале кашике или посластичарског шприца. Оставите у фрижидеру да се стегну пре сервирања.
Пикантна јаја са фетом и руколом
Састојци:
-
6–8 куваних јаја
-
250 г фета сира
-
1 кашика алеве паприке
-
1 кашичица љуте паприке
-
1 дл киселе павлаке
-
Рукола за декорацију
Преполови јаја пажљиво, извади жуманца и сједини их с уситњеном фетом, павлаком и зачинима. Фил треба да буде гладак и кремаст. Напуни беланца, украси руколом и послужи.
Тортиља са филом од јаја
Састојци:
-
Готове или домаће тортиље
-
4 тврдо кувана јаја
-
150 г куваног кромпира
-
160 г мајонеза
-
300 г куваног поврћа (грашак, шаргарепа, кукуруз)
-
70 г црног лука
-
30 мл сирћета
-
Со, бибер, чили сос, кисела павлака
Исецкај јаја, кромпир и поврће. Додај сецкани лук, мајонез, зачине и сирће. Филуј тортиље овом мешавином, уролај их и прелиј чили сосом и павлаком по жељи. Угреј на тигању ако волиш топле врапове.
Паштета од куваних јаја и туњевине
Састојци:
-
4 кувана јаја
-
150 г туњевине
-
1 црвени лук
-
1 веза першуна
У блендеру сједини ситно сецкана јаја, туњевину, лук и першун. Миксуј док не добијеш глатку паштету. По потреби додај мало мајонеза или јогурта да буде мазивија. Послужи уз препечени хлеб или крекере.