Neodoljivo mekane i pune pekmeza: Buhtle koje OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ – Miris detinjstva iz vaše rerne
Zbog jednog sastojka ispadnu posebno mekane i vazdušaste.
Evo jednog interesantnog recepta za ljubitelje raskošnog testa. Umesite buhtle sa džemom.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 2 jaja i 1 žumance
- 30 g kvasca
- 100 g šećera
- prsohvat soli
- 100 g putera
- kora od jednog limuna
- 700-800 g brašno
Fil:
- 500 g džema ili pekmeza od šljiva
- 1 belanaca
Preliv:
125 g putera ili margarina
Za posipanje:
Preliv od čokolade ili posipati šećerom u prah.
U posudu sipajte 250 ml toplog mleka, dodajte 100 grama šećera, 40 grama svežeg kvasca, 3 kašike brašna i prstohvat soli. Dodajte i jedno celo jaje i dva žumanca.
Sve razbijte žicom, polako dodajte brašno i lagano mutite, dodajte oko 100 grama putera, smekšalog na sobonoj temperaturi i malo narendane korice limuna.
Dozirajte brašno, biće potreno oko 800 grama da zamesite žicom testo koje je mekše. Kada dodate brašno i dobijete testo prebacite ga na površinu gde ste sipali dosta brašna i premesite ga. Ostavite ga da odstoji dok spremite fil.
Umutite belance i dodajte pola kilograma domaćeg džema ili pekmeza od šljiva, sve sjedinite i ostavite po strani.
Nadošlo testo podelite na 15 loptica. Svaku oblikujte i ostavite po strani. Na sredini testo secnite u obliku krsta i ka njemu sklapajte testo ka unutrašnjosti buhtlice.
Od svake pripremljene loptice napravite krug i naputnite dužinom ivice sa ranije pripremljenog fila, filujte uz ivicu testa i sa svih krajeva.
Buhtle ređajte u pleh koji ste namazali puterom. Ostavite ih još neko vreme da narastu i prelijte ih rastopljenim puterom.
Buhtle pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, a zatim smanjite na 180 stepeni da se lagano peku.
Detaljnije na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.