Неодољиво мекане и пуне пекмеза: Бухтле које ОСВАЈАЈУ НА ПРВИ ЗАЛОГАЈ – Мирис детињства из ваше рерне
Због једног састојка испадну посебно мекане и ваздушасте.
Ево једног интересантног рецепта за љубитеље раскошног теста. Умесите бухтле са џемом.
Састојци:
- 250 мл млека
- 2 јаја и 1 жуманце
- 30 г квасца
- 100 г шећера
- прсохват соли
- 100 г путера
- кора од једног лимуна
- 700-800 г брашно
Фил:
- 500 г џема или пекмеза од шљива
- 1 беланаца
Прелив:
125 г путера или маргарина
За посипање:
Прелив од чоколаде или посипати шећером у прах.
У посуду сипајте 250 мл топлог млека, додајте 100 грама шећера, 40 грама свежег квасца, 3 кашике брашна и прстохват соли. Додајте и једно цело јаје и два жуманца.
Све разбијте жицом, полако додајте брашно и лагано мутите, додајте око 100 грама путера, смекшалог на собоној температури и мало нарендане корице лимуна.
Дозирајте брашно, биће потрено око 800 грама да замесите жицом тесто које је мекше. Када додате брашно и добијете тесто пребаците га на површину где сте сипали доста брашна и премесите га. Оставите га да одстоји док спремите фил.
Умутите беланце и додајте пола килограма домаћег џема или пекмеза од шљива, све сједините и оставите по страни.
Надошло тесто поделите на 15 лоптица. Сваку обликујте и оставите по страни. На средини тесто сецните у облику крста и ка њему склапајте тесто ка унутрашњости бухтлице.
Од сваке припремљене лоптице направите круг и напутните дужином ивице са раније припремљеног фила, филујте уз ивицу теста и са свих крајева.
Бухтле ређајте у плех који сте намазали путером. Оставите их још неко време да нарасту и прелијте их растопљеним путером.
Бухтле пеците у загрејаној рерни на 200 степени, а затим смањите на 180 степени да се лагано пеку.
Детаљније на видеу канала Кухиња Валентина Машковић.