Četvrtak 30. nov 2023.
Koenzim Q10

Neplodnost, oslabljeno srce... OVO pomaže u lečenju MNOGIH BOLESTI! Evo kako možete NADOKNADITI manjak

Foto: Shutterstock
Autor teksta o Koenzimu Q10, Stribor Marković, već dugi niz godina želi stvoriti informativni sadržaj za medicinsku struku, od lekara i farmaceuta do nutricionista, u kojem bi mogli zaroniti do one dubine do koje sami žele.

Da bi neko podržao njegov projekat pisanja, morao je prihvatiti da informacije budu strogo objektivne i da na njih ne utiče marketinška strategija. To ćete i osetiti u njegovim tekstovima. 

Stribor Marković
Foto: Promo

Markovićev rad u farmaceutskoj industriji, od istraživanja do kontrole kvalitete, i direktan rad sa pacijentima, celoj su priči dali verodostojnost. Iza njega je više od 15 000 razgovora sa individualnim pacijentima.  

Pored samog otkrića koenzima Q10, on nam objašnjava i čemu služi, odnosno zbog čega je važan našem organizmu, kao i samu apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje ovog koenzima. 

Koenzim Q10 nije vitamin, već ga sami stvaramo. U procesu stvaranja koenzima Q10 potrebni su nam vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamini B6 i B12, kao i folna kiselina (vitamin B9). On je supstanca koja se slabo rastvara u vodi, a dobro u uljima. Služi nam u procesu stvaranja energije. On je antioksidans i učestvuje u čovekovom metabolizmu. Najpotrebniji je organima koji stvaraju puno energije, a to su srce, mišići i mozak. Postoje dva oblika, koji se nazivaju ubikvinol i ubikvinon, a oba nalazimo i u ljudskom telu i u preparatima. Korišćenje preparata ne smanjuje stvaranje vlastitog u telu.

Formulacije koenzima Q10, u lečenju kojih bolesti može biti koristan, kao i da li se sme koristiti sa drugim lekovima i suplementima možete saznati u OVOM TEKSTU. 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd