NUTRICIONISTKINJA APELUJE: Ovo voće može dovesti do MASNE JETRE i narušiti zdravlje, budite oprezni pri konzumaciji
Uprkos brojnim pozitivnim aspektima ovog voća, njegova preterana konzumacija može imati negativan uticaj na zdravlje.
Postoje zablude u koje masovno verujemo, a jedna od njih je da jabuka pozitivno utiče na jetru. Iako se ovaj organ sam regeneriše, treba voditi računa da svojim navikama ne narušimo njegovu funkcionalnost.
Jabuku preporučuju svi lekari i nutricionisti, ali njen uticaj na pojedine organe može biti prenaglašen. To dovodi do preterane konzumacije određene namirnice, što stvara kontraefekat.
Bolest masne odnosno nealkoholne jetre se može javiti ukoliko se jabuka jede u velikim količinama. To, takođe, zavisi od vremena konzumacije.
Nutricionistkinja Eli Kriger, koja ističe značaj voća za zdravlje, kaže da je najbolje jesti jabuku u prepodnevnim časovima. Tada je metabolizam brži i bolje će se svariti pojedeno.
Pri unosi fruktoze u organizam, kroz voće, ona se prvo skladišti u jetri. Kada se zalihe glikogena u jetri popune, višak se pretvara u mast. U tome leži najveći rizik od javljanja masne jetre.
Najbolji način za sprečavanja oboljevanja jetre jeste da se jabuke konzumiraju sa drugom hranom. Tako će se njihovo negativno dejstvo neutralisati. Ipak, vodite računa da unosite razumne količine ovog voća.