НУТРИЦИОНИСТКИЊА АПЕЛУЈЕ: Ово воће може довести до МАСНЕ ЈЕТРЕ и нарушити здравље, будите опрезни при конзумацији
Упркос бројним позитивним аспектима овог воћа, његова претерана конзумација може имати негативан утицај на здравље.
Постоје заблуде у које масовно верујемо, а једна од њих је да јабука позитивно утиче на јетру. Иако се овај орган сам регенерише, треба водити рачуна да својим навикама не нарушимо његову функционалност.
Јабуку препоручују сви лекари и нутриционисти, али њен утицај на поједине органе може бити пренаглашен. То доводи до претеране конзумације одређене намирнице, што ствара контраефекат.
Болест масне односно неалкохолне јетре се може јавити уколико се јабука једе у великим количинама. То, такође, зависи од времена конзумације.
Нутриционисткиња Ели Кригер, која истиче значај воћа за здравље, каже да је најбоље јести јабуку у преподневним часовима. Тада је метаболизам бржи и боље ће се сварити поједено.
При уноси фруктозе у организам, кроз воће, она се прво складишти у јетри. Када се залихе гликогена у јетри попуне, вишак се претвара у маст. У томе лежи највећи ризик од јављања масне јетре.
Најбољи начин за спречавања обољевања јетре јесте да се јабуке конзумирају са другом храном. Тако ће се њихово негативно дејство неутралисати. Ипак, водите рачуна да уносите разумне количине овог воћа.