ODMAH POTERAJU U TOALET - Dva posna probiotika, možete ih bezbrižno jesti i u vreme posta, nećete imati problem sa zatvorom
Idealno za sve koji poste, pokrenite metabolizam i spremite se za period koji dolazi nakon posta.
Ukoliko za vreme posta imate problem sa neredovnom stolicom i nadimanjem, potrebno je da u svoju ishranu uvrstite turšiju uz obrok, a dobro bi bilo i kiseli kupus, ukoliko vam je ostalo od prethodne zimnice.
Ove dve namirnice izuzetno brzo deluju na probavu i metabolizam i nećete imati više problema.
Turšija
Turšija jw ukusno, probioticima bogato jelo, naročito pogodno za sve koji poste. Moguće je fermentisati gotovo bilo koje povrće, ali neke od najpopularnijih opcija uključuju krastavce, šargarepu, rotkvice, karfiol i papriku.
Ukoliko želite da upotpunite ukus fermentisanom povrću, možete mu dodati razno začinsko bilje kao što su beli luk, lovorov list, biber i korijander. Vodite računa da, iako je bogata hranjivim sastojcima, turšija sadrži i dosta natrijuma. Da biste izbegli rizike ishrane sa visokom količinom soli, poput visokog krvnog pritiska i zadržavanja vode, umereno konzumirajte kisele namirnice.
Međutim sve ovo možete učiniti znatno lakšim i zdravijim tako što ćete sada pripremati turšiju za sebe koju ćete odmah jesti. Napravite jednu teglu svežih rotkvica tako što ćete ih dobro oprati, a zatim postaviti u teglu. Preko njih nalijte mešavitnu od dve trećine sirćeta i jednom trećinom vode, dodajte malo šećera i soli po ukusu i ostavite da prenoći.
Na ovaj način vam konzervanisi nisu potrebni, imaćete svežu turšiju i salatu za svaki dan.
Kiseli kupus
Kiseli kupus sadrži velike količine mlečne kiseline čije bakterije održavaju crevnu floru zdravom, i time jačaju imunološki sistem. Bogat je vitaminima A, B, C, E i K, te mineralima, kao što su mangan, selen, kalcijum, kalijum i magnezijum. Sadrži omega 3 masne kiseline.