Pekari godinama kriju ovaj trik: Dodajte SAMO JEDNU KAŠIKU OVE NAMERNICE i vaš hleb će danima ostati mekan, svež i mirisan kao iz najbolje pekare
Niko ne voli hleb i peciva "od juče", ni stare od nekoliko sati.
Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je sveže, razmišljajući da li je skoro izašlo iz rerne.
U prodavnicama se svežina proverava "dodirom" ili pritiskanjem peciva, pa ćete u svakoj prodavnici videti takozvane "profesionalne rukavice", najčešće starije ljude koji ovom tehnikom pre kupovine proveravaju na desetine vekni.
Ako se nakon pritiskanja testo brzo vrati u prvobitno stanje- sveže je. Ako ostane "spljošten", bolje ga zaobiđite.
Ako pravite hleb kod kuće, verovatno ste primetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv od onog iz pekare, ali u čemu je tajna? Koji sastojak dodaju pekari, pa je testo dugo sveže i meko kao pamuk?
Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci.
-Vek trajanja pekarskih proizvoda, hleba, mafina i kolača možete produžiti dodavanjem kašike meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku mafini, lepinje i hleb ostaju dugo sveži i ne mrve se, objašnjava profesionalni kuvar.