Ova PAŠTETA JE ZDRAVA - Možete je jesti za doručak ili večeru, odlična je za decu, puna gvožđa, selena i vitamina C
Možete je servirati bez griže savesti, a ako ste majstor za pripremu domaćeg hleba, užitak će biti veći.
Predstavljamo vam recept za zdravu paštetu od pileće džigerice koja se smatra i najzdravijim delom pileta.
Evo kako se pravi i šta je potrebno od sastojaka.
Sastojci:
500 g pileće džigerice
1 crni luk
2 šargarepe
1 čen belog luka
1 kašika pavlake
maslac
pileći bujon
so, biber
Džigericu i povrće peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200°C Izblendati sve sastojke uz dodatak, jedne kašike pavlake, malo bujona, kockice maslaca, soli i bibera po ukusu.
Kada se sve sjedini u mikseru, ostavi se pašteta u frižideru da se dobro prohladi pre konzumacije.
Uticaj pileće džigerice na zdravlje
U pilećoj džigerici nalaze se razni korisni mikronutrijenti, kao što su:
Vitamin B12
Vitamina A
Folati
Vitamin B2
Osim navedenih, pileća džigerica sadrži i sledeće vitamine:
Vitamin B1
Vitamin B3
Vitamin B5
Vitamin B6
C vitamin
Kompleks vitamina B gore naveden ne treba da te iznenadi, jer su vitamini B kompleksa često prisutni u proizvodima životinjskog porekla. Interesantno je da se u 100 g pileće džigerice nalazi dovoljno vitamina C da zadovolji čak 47% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
To je velika prednost pileće džigerice u odnosu na meso koje redovnije jedeš, a koje ne sadrži vitamin C. Osim vitamina C, u pilećoj džigerici mogu se pronaći još i:
Selen
Gvožđe
Fosfor
Cink
Bakar
Dodatno, vitamin A u pilećoj džigerici prisutan je u formi koja se automatski apsorbuje u organizmu. Kao što je poznato, vitamin A veoma je važan za održavanje zdravlja očiju i podizanje imuniteta. Sa druge strane, visoka koncentracija selena u pilećoj džigerici pozitivno utiče na zdravlje štitne žlezde.