Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово НИКАКО не смете да ЈЕДЕТЕ - ако имате повишене ТРИГЛИЦЕРИДЕ избегавајте ове намирнице у ИСХРАНИ

09.11.2023. 21:01
Пише:
Србија Данас/Стетоскоп
krv
крв / Извор: Профимедиа

Нездрав начин живота, смањена физичка активност и лоша исхрана воде ка многим болестима.

Повишени триглицериди најчешће су последица неадекватне исхране, а неке од намирница које би требало избацити, јер их садрже у изобиљу, јесу месне прерађевине, чипс и друге грицкалице препуне транс масти, кромпир у свим облицима, као и бело брашно, пиринач и тестенина, јер се пребрзо варе и претварају у шећере.

Триглицериди су естри глицерола и масних киселина, а име су добили по томе што се три масне киселине вежу на три хидроксилне групе глицерола. Они чине највећи проценат масти у људском телу. Учествују у грађи свих живих ћелија и једна од најважнијих улога им је депоновање енергије.

Због овога НЕЋЕШ МОЋИ ДА ЗАСПИШ - Навике које поред промене времена УНИШТАВАЈУ здрав САН, нема квалитетног одмораžeđ

Због овога НЕЋЕШ МОЋИ ДА ЗАСПИШ - Навике које поред промене времена УНИШТАВАЈУ здрав САН, нема квалитетног одмора

Народни ЛЕКОВИ који ЕЛИМИНИШУ КИЈАВИЦУ, прекидају ИРИТАЦИЈУ ОКА и ЦУРЕЊЕ из носа, чисте дисајне путевеprehlada

Народни ЛЕКОВИ који ЕЛИМИНИШУ КИЈАВИЦУ, прекидају ИРИТАЦИЈУ ОКА и ЦУРЕЊЕ из носа, чисте дисајне путеве

Масноћа из хране се хидролизује у танком цреву, апсорбује и ресинтетише у ћелијама цревне слузокоже, па затим улази у лимфне судове и у циркулацију, те стиже до јетре. Ако се унесе преивише триглицерида, вишак се депонује у облику масних наслага.

ulje u tiganju
уље у тигању / Извор: Профимедиа

Повећана вредност триглицерида осим путем хране, јавља се и услед неких болести као што су оштећења јетре, дијабетес, хипотиреоза, нефротски синдром, алкохолизам и наследна хиперхолестеролемија. Може бити и резултат узимања неких контрацептивних лекова, стреса, чак и дијета, пре свега оних које подразумевају висок унос угљених хидрата, а мали унос протеина.

Повишен ЛДЛ (лош холестерол) и смањен ХДЛ (добар холестерол) се најчешће повезују са повишеним нивоом триглицерида.

pomfrit
помфрит / Извор: Профимедиа

Повишене триглицериде у крви не би требало занемарити, с обзиром на то да је наука потврдила како повишени триглицериди могу повећати ризик од срчаног и можданог удара, инсулинске резистенције и панкреатитиса, као и гојазности, зачепљења крвних судова...

Ипак, добра вест је да се ниво триглицерида најчешће може регулисати правилном исхраном.

}