Pojedite samo DVE KAJSIJE u toku dana i svedočite ČUDU! Jačaju srce, štite jetru, podstiču varenje, a tek kako utiču na stres
Nećete moći da poverujete koliko kajsije blagotvorno deluju na opšte stanje ljudskog organizma.
Kajsije su pune vitamina, minerala i kiselina koje povoljno utiču na ljude. Pune su vitamina A, kao i vitamina koji se zove retinol.
Imaju mnogo pogodnosti, poput čuvanja zdravlja očiju, održavanju jakog imunosistema, ali i pomaganja da se telo izbori od štetnih bakterija. Uz to, izdvaja se još nekoliko povoljnih uticaja.
Jačanje krvnih sudova i srca
U svežim kajsijama ima manje kalijuma nego u bananama, a suve kajsije su rekorderi po sadržaju ovog mikroelementa. Zbog toga kardiolozi savetuju da ovo voće uvrstite u svoju letnju ishranu. Samo 100–150 grama kajsije dnevno može znatno smanjiti rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjiti nivo tzv. lošeg holesterola u krvi. Takođe, kada je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola što znači da štiti vaše srce.
Štite jetru
Turski naučnici pronašli su izraženu vezu između redovne konzumacije kajsija i smanjenog rizika od masne jetre. Ova veza je toliko jasna da nutricionistima već omogućava da kajsije preporučuju onima koji brinu o zdravlju ovog organa.
Podstiču varenje
Bilo da ih jedete suve ili sveže, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.
Pomažu u mršavljenju
Kajsije su prijatelji svake devojke na dijeti zbog svoje sposobnosti da lako i brzo uklone višak vode iz tela i poboljšaju varenje. Međutim, dijetetski efekat kajsija lako je propustiti ako ih jedete u većim količinama – zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.
Pored navedenih pogodnosti, važno je znati da kajsije dobro utiču na smanjenje stresa, jačanje kostiju i čuvanju zdravlja kože. Ipak, nemojte preterivati u konzumaciji zbog količine fruktoze koju sadrže.