Поједите само ДВЕ КАЈСИЈЕ у току дана и сведочите ЧУДУ! Јачају срце, штите јетру, подстичу варење, а тек како утичу на стрес
Нећете моћи да поверујете колико кајсије благотворно делују на опште стање људског организма.
Кајсије су пуне витамина, минерала и киселина које повољно утичу на људе. Пуне су витамина А, као и витамина који се зове ретинол.
Имају много погодности, попут чувања здравља очију, одржавању јаког имуносистема, али и помагања да се тело избори од штетних бактерија. Уз то, издваја се још неколико повољних утицаја.
Јачање крвних судова и срца
У свежим кајсијама има мање калијума него у бананама, а суве кајсије су рекордери по садржају овог микроелемента. Због тога кардиолози саветују да ово воће уврстите у своју летњу исхрану. Само 100–150 грама кајсије дневно може знатно смањити ризике од болести кардиоваскуларног система и смањити ниво тзв. лошег холестерола у крви. Такође, када је воће пуно влакана, помаже при снижавању холестерола што значи да штити ваше срце.
Штите јетру
Турски научници пронашли су изражену везу између редовне конзумације кајсија и смањеног ризика од масне јетре. Ова веза је толико јасна да нутриционистима већ омогућава да кајсије препоручују онима који брину о здрављу овог органа.
Подстичу варење
Било да их једете суве или свеже, одличан су извор влакана. Ретинол из кајсија је топив и брзо се разграђује у организму, а важни нутријенти се лако апсорбују. Влакна разграђују масне киселине и тако брину о здрављу система за варење.
Помажу у мршављењу
Кајсије су пријатељи сваке девојке на дијети због своје способности да лако и брзо уклоне вишак воде из тела и побољшају варење. Међутим, дијететски ефекат кајсија лако је пропустити ако их једете у већим количинама – запамтите, ово воће садржи пуно шећера.
Поред наведених погодности, важно је знати да кајсије добро утичу на смањење стреса, јачање костију и чувању здравља коже. Ипак, немојте претеривати у конзумацији због количине фруктозе коју садрже.