Postan JAFA KOLAČ na vodi - Savršen za kraj dana, obogaćen mlevenim orasima oduševiće i one koji nisu sladokusci
Obožavaćete ovaj kremast kolač sa pomorandžom, cimetom i orasima.
Nedovoljno zapažen jafa kolač razoružava i najhladnija srca, a pogotovo u posnoj verziji. Pogodan je i za malu decu, a evo kako da ga napravite.
Sastojci:
- 100 g suvog grožđa
- 4 šolje griza
- 4 šolje brašna
- 2 šoljice šećera
- 100 g mlevenih oraha
- kašičica cimeta
- vanilin šećer
- prašak za pecivo
- rendana kora limuna
- rendana kora pomorandže
- sok od pomorandže
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Suvo grožđe potopite u vrelu vodu i sačekajte da odstoji 15 minuta, pa procedite.
U posudi izmešajte sve suve sastojke, osim griza. Preko izrendajte kore od limuna i pomorandže. Dodajte pet šoljica obične vode. Umutite mikserom.
Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Suvo grožđe umešajte u griz, pa sjedinite sa testom. Stavite da se peče dok kora ne porumeni, oko 20 minuta.
Za to vreme stavite da se kuva šećer i sok od pomorandže. Dodajte pomorandžu isečenu na četiri dela, zbog arome.
Kada je sirup skuvan, izvadite pomorandže. Njime prelijte kolač, tako da svaki deo dobro upije preliv. Prijatno!