Prava DOMAĆA BAKLAVA - Izvoran način pripreme iskusnih poslastičara, tajna je u aromi sirupa
Zaboravite sve prethodne recepte, ovaj je jedini pravi.
Baklava se toliko ustalila na našim područjima da svako ima svoju interpretaciju njene pripreme. Mi vas vraćamo pravom receptu.
Sastojci:
500 g tankih gotovih kora
125 g posnog putera ili margarina
50 ml ulja
350 g mlevenih oraha
Za preliv:
450 g šećera
700 ml vode
3-4 koluta limuna
Priprema:
Kore presecite na pola. Svaku premažite mešavinom ulja i istopljenog putera, ali tako da budu u obliku rolata. Tu stavite mlevene orahe, te ih uvijte u trougliće.
Ponavljajte postupak do isteka materijala i stavite da se peku 25 minuta na 180 stepeni.
Preliv spremite tako što ćete sipati šećer i vodu u šerpu, staviti na ringlu i dodati nekoliko koluta limuna. Kada su baklava gotove, prelijte ih dok su još vruće. Prijatno!