Pravi recept za Bakin kolač: Istina o Radmili Savićević u koju ste verovali vam se neće dopasti
Tradicionalni recept za Bakin kolač prenosi se generacijama i postoji u različitim varijantama.
Kompanija "Bambi" je 1990-ih godina predstavila gotovu mešavinu za pripremu belgijskih galeta, poznatih i kao vafli. Ovaj proizvod je nazvan "Bakin kolač", a naziv je postao sinonim za ovu poslasticu u Srbiji.
Galete su hrskavi kolači slični keksu, poreklom iz Belgije. Pripremaju se u posebnom aparatu sa dvostranim grejačima, što im daje karakterističan oblik. Osnovni sastojci su brašno i jaja, a često se služe sa kremastim dodacima poput čokolade ili sladoleda.
Zanimljivo je da je poznata glumica Radmila Savićević, poznata po ulozi Riske u seriji "Srećni ljudi", bila zaštitno lice reklame za "Bakin kolač". Njena rečenica iz reklame, "Mmmmm, liči", ostala je upamćena i danas budi nostalgiju kod mnogih.
"Ja ne znam da mesim"
Inače, legendarna glumica ostaće upamćena po ulogama vrsnih domaćica, ali u realnom životu bilo je sasvim drugačije.
- Ljudi koji me ovako znaju misle da sam ja kompletna domaćica. Međutim, moram da ti odam jednu malu tajnu: Ja uopšte ne znam da mesim. I strašno sam se namučila za Novu godinu. Ja sam jednu tortu mesila šest, sedam sati i došlo mi je da je bacim kroz prozor, jer je to strašno komplikovano za mene. Sve što mora da se meri - ja to, brate, kad kuvam radim sve od oka, po ukusu, sasvim… nekako drukčije, tu sam na svom terenu - govorila je Radmila Savićević.
Evo preciznog recepta za Bakin kolač (galete), kao što se nekada pravio kod nas:
Sastojci:
3 jaja
200 g šećera
200 ml mleka
100 ml ulja
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
300 g brašna
Priprema:
Umuti jaja i šećer mikserom dok smesa ne postane penasta.
Dodaj mleko, ulje i vanilin šećer, pa sve dobro promešaj.
Postepeno dodaj brašno pomešano s praškom za pecivo i mešaj dok ne dobiješ homogenu smesu.
Zagrej aparat za galete i premaži ga lagano uljem ako nije neljepljiv.
Stavljaj po jednu kašiku smese u aparat i peci dok kolači ne dobiju zlatno-žutu boju (oko 2-3 minuta po galeti).
Ohladi ih na rešetki kako bi zadržale hrskavost.
Savet:
Služi ih posute šećerom u prahu, sa džemom, nutelom ili sladoledom.