Прави рецепт за Бакин колач: Истина о Радмили Савићевић у коју сте веровали вам се неће допасти
Традиционални рецепт за Бакин колач преноси се генерацијама и постоји у различитим варијантама.
Компанија "Бамби" је 1990-их година представила готову мешавину за припрему белгијских галета, познатих и као вафли. Овај производ је назван "Бакин колач", а назив је постао синоним за ову посластицу у Србији.
Галете су хрскави колачи слични кексу, пореклом из Белгије. Припремају се у посебном апарату са двостраним грејачима, што им даје карактеристичан облик. Основни састојци су брашно и јаја, а често се служе са кремастим додацима попут чоколаде или сладоледа.
Занимљиво је да је позната глумица Радмила Савићевић, позната по улози Риске у серији "Срећни људи", била заштитно лице рекламе за "Бакин колач". Њена реченица из рекламе, "Mmmmm, личи", остала је упамћена и данас буди носталгију код многих.
"Ја не знам да месим"
Иначе, легендарна глумица остаће упамћена по улогама врсних домаћица, али у реалном животу било је сасвим другачије.
- Људи који ме овако знају мисле да сам ја комплетна домаћица. Међутим, морам да ти одам једну малу тајну: Ја уопште не знам да месим. И страшно сам се намучила за Нову годину. Ја сам једну торту месила шест, седам сати и дошло ми је да је бацим кроз прозор, јер је то страшно компликовано за мене. Све што мора да се мери - ја то, брате, кад кувам радим све од ока, по укусу, сасвим… некако друкчије, ту сам на свом терену - говорила је Радмила Савићевић.
Ево прецизног рецепта за Бакин колач (галете), као што се некада правио код нас:
Састојци:
3 јаја
200 г шећера
200 мл млека
100 мл уља
1 кашичица ванилин шећера
1 кашичица прашка за пециво
300 г брашна
Припрема:
Умути јаја и шећер миксером док смеса не постане пенаста.
Додај млеко, уље и ванилин шећер, па све добро промешај.
Постепено додај брашно помешано с прашком за пециво и мешај док не добијеш хомогену смесу.
Загреј апарат за галете и премажи га лагано уљем ако није нељепљив.
Стављај по једну кашику смесе у апарат и пеци док колачи не добију златно-жуту боју (око 2-3 минута по галети).
Охлади их на решетки како би задржале хрскавост.
Савет:
Служи их посуте шећером у праху, са џемом, нутелом или сладоледом.