Raskošna GURMANSKA PITA za savršenu uskršnju trpezu - Ako ovo napravite ukućanima nema sumnje da će biti oduševljeni
Ovakvu pitu morate makar jednom u životu da probate. Ukućani će biti oduševljeni, a i vi, verujte na reč. Uz to - veoma se lako i brzo priprema.
Uskrs je vreme kada se porodica okuplja oko bogate trpeze, a mirisi iz kuhinje bude najlepša sećanja. Ako želite da ove godine iznenadite svoje najmilije nečim posebnim, gurmanska pita je pravi izbor! Hrskava spolja, sočna iznutra, puna najfinijih sastojaka – ovo je jelo koje ne ostavlja ravnodušnim ni najizbirljivije.
Bilo da je poslužite kao predjelo, glavno jelo ili uz omiljenu čorbu, ova pita će bez sumnje zaseniti sve ostale praznične đakonije.
Potrebno je:
2 jaja
2 kašike griza
50 ml jogurta ili 1 kiselo mleko
50 ml ulja
1/2 praška za pecivo
200 g suhomesnatog po želji
100 g tvrđeg sira
Priprema:
Umutiti jaja, zatim im dodati griz i prašak za pecivo. Ubaciti jogurt ili kiselo mleko, ulje i malo izmrvljenog sira. Sve to lepo izjednačiti.
Dve gotove kore premazati uljem i na drugu premazati nadev koji ste prethodno spremili.
Na treću premazanu koru ubaciti dva reda suhomesnatog koje ste odabrali. Odozgo staviti koru koju mažemo nadevom, a onda preko nje još jednu koru na koju će ići suhomesnati proizvod. Preklopiti korama sa nadevom, savijte im ivice i uvijte u rolat.
Zaseći rolat nožem na debljinu koju želite. Premazati ga uljem ili ostatkom nadeva ako imate viška.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta, dok se ne ispeče lepo. Pitu secite toplu i služite tako.