Recept za CICVARU - Doručak koji će vas "DRŽATI" ceo dan, dodaju se kajmak i sir, pravi zimski obrok
Odličan izbor za početak dana u toku hladne zime.
Cicvara je vrsta hrane u srpskoj kuhinji. Najčešće se sprema u jugozapadnim krajevima Srbije, Crnoj Gori, kod Srba iz istočne Hercegovine. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira.
Može biti veoma hranljiv doručak i preporuka je u danima kada očekujete da ćete imati dosta aktivnosti napolju na hladnom zimskom vazduhu.
Evo kako se priprema i šta vam je potrebno.
200 g kajmaka
mleko po potrebi
100 grama sitnog kukuruznog brašna
100 g sira
Stavite kajmak da se otopi na srednjoj temperaturi, dodajte malo mleka, mešajte dok se lagano sve ne istopi, na nižoj temperaturi da ne zagori. Dosujte još malo mleka i kada počne da vri sipajte kukuruzno brašno i mešajte neprestano.
Kuvajte desetak minuta i dodajte mleko uz neprestano mešanje dok se masnoća iz kajmaka ne odvoji, dodajte i sir, promešajte sve i držite na vatri još minut, dva.
Cicvara je gotova i možete je služiti.