Recept za NAJBOLJI POSNI ČUŠPAJZ: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje
Ovo jeftino jelo jedno je od najstarijih variva koja se jedu "na kašiku"
Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede "na kašiku". Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Ali, pošto je ovo varivo kompletan obrok, po receptu kako su ga pravili naši stari, tako se i služilo.
Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.
"Popijte prvo OVAJ NAPITAK pa izađite napolje": Saveti Nade Macure za SNEŽNE DANE i zaštitu od virusa
NAJSTARIJI SRPSKI LEK: Skuvajte ova TRI SASTOJKA, zaustavljaju KAŠALJ u rekornom roku, sledi BRZO OLAKŠANJE
Potrebno je
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 svežih ili smrznutih paprika
- 2 šargarepe
- 2 sveža ili iz flaše paradajza
- 4 krompira
- 3 čena belog luka
- celerov list
- lovorov list, suvi začin (po želji)
- so, biber
- crvena mlevena paprika
- peršunov list
Priprema:
Luk iseći na rezance kao i papriku. Šargarepu na krugove. Paradajz oguliti, pa iseći na kocke. Krompir oguliti i iseći na krugove. Izdinstati crni luk na ulju, dodati papriku, šargarepu dodati beli luk. Ubaciti mlevenu crvenu papriku. Dinstati još malo.
Ubaciti krompir i naliti vode da ogrezne krompir. Dodati oljušten paradajz na kockike. Krčkati još malo. Umutiti 1 kašičicu kukuruznog skroba sa malo vode i dodati u čuspajz. Na kraju dodati celerov list i peršunov, suvi začin ili samo soli i malo bibera.