Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Рецепт за НАЈБОЉИ ПОСНИ ЧУШПАЈЗ: Јело које враћа сећање на мирисе из бакине кухиње

13.12.2021. 08:10
Пише:
Србија Данас
čušpajz
чушпајз / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Ово јефтино јело једно је од најстаријих варива која се једу "на кашику"

Ћушпајз једно је од најстаријих јела која су спремале наше баке, а које се једе "на кашику". Сама реч ћушпајз је немачког порекла и значи прилог или додатак јелу. Али, пошто је ово вариво комплетан оброк, по рецепту како су га правили наши стари, тако се и служило.

Јело је посебно типично за Војводину, тачније за Банат, али су га и у другим крајевима Србије радо сервирали, нарочито у јесењем и зимском периоду када је и време киселог купуса, који је најбоља салата уз ћушпајз.

"Попијте прво ОВАЈ НАПИТАК па изађите напоље": Савети Наде Мацуре за СНЕЖНЕ ДАНЕ и заштиту од вируса

"Попијте прво ОВАЈ НАПИТАК па изађите напоље": Савети Наде Мацуре за СНЕЖНЕ ДАНЕ и заштиту од вируса

НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ЛЕК: Скувајте ова ТРИ САСТОЈКА, заустављају КАШАЉ у рекорном року, следи БРЗО ОЛАКШАЊЕ

НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ЛЕК: Скувајте ова ТРИ САСТОЈКА, заустављају КАШАЉ у рекорном року, следи БРЗО ОЛАКШАЊЕ

Потребно је

  • 2 главице црног лука
  • 4-5 свежих или смрзнутих паприка
  • 2 шаргарепе
  • 2 свежа или из флаше парадајза
  • 4 кромпира
  • 3 чена белог лука
  • целеров лист
  • ловоров лист, суви зачин (по жељи)
  • со, бибер
  • црвена млевена паприка
  • першунов лист

čušpajz
чушпајз / Извор: Фото: YouTube printscreen/Jelajelena Петровиц

Припрема:

Лук исећи на резанце као и паприку. Шаргарепу на кругове. Парадајз огулити, па исећи на коцке. Кромпир огулити и исећи на кругове. Издинстати црни лук на уљу, додати паприку, шаргарепу додати бели лук. Убацити млевену црвену паприку. Динстати  још мало. 

Убацити  кромпир и налити воде да огрезне кромпир. Додати ољуштен парадајз на коцкике. Крчкати још мало. Умутити 1 кашичицу кукурузног скроба са мало воде и додати у чуспајз. На крају додати целеров лист и першунов, суви зачин или само соли и мало бибера.