Recept za najukusnije BOEM KOCKE: Najlepši i najsočniji kolač sa orasima poput onog koji su pripremale naše bake
Ako želite da spremite ukusan kolač koji će vas ukusom vratiti u detinjstvo, onda je ovo savršen recept za vas.
Ako ste ljubitelji starisnkih kolača, onih u čijim ukusima ste mogli da uživate kao deca onda se sigurno sećate ukusnog boem kolača. Ovaj kolač se sprema sa tradicionalni sastojcima kao što su mleveni orasi i čokolada, a njegov ukus definitivno vraća u detinjstvo.
Ukoliko želite i sami da spremite jedan ovakav dezert koji je odličan za slavlja, ali i ako želite da naprvite dezert u kom će vaša porodica uživati nakon ručka, onda evo kako to da uradite.
Sastojci:
Biskvit:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kašičice cimeta
- 200 g oraha
- 4 kašike brašna
- 50 g čokolade
Od ovih sastojaka ispeći 2 kore pa ih zatim podeliti na pola tako da dobijete 4 korice. Pecite korice u plehu dimenzije 35/45cm i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10min.
Fil
- 1l mleka
- 12 žumanaca
- 12 kašika brašna
- 250 g šećera
- 2 vailin šećera
- 300 g margarina
Fil podelite na pola. U jednu polovinu dodati 200 g bele čokolade, a u drugu 200 g crne čokolade. Ukrasite po želji.
Priprema:
Odvojite u jednu činiju 12 belanaca, u njih dodajte 250 g šećera, kao i dva vanilina šećera. Umutite malo, potom dodajte malo mleka i 12 kašika brašna. Promešajte smesu tako da razbijete brašno, pa u jednu posudu koja može da se zagreva stavite ostatak mleka, kao i smesu koju ste napravili. Kuvajte smesu dok se ne zgusne, potom preko jedne činije stavite foliju i prespite smesu.
U drugu činiju stavite margarin i umutite ga, potom lagano dodavajte krem koji ste pripremili. Fil koji dobijete podelite na dva dela i u jedan stavite istopljenu belu čokoladu, u drugi istopljenu crnu čokoladu i umutite oba fila.
Nakon što ste pripremili fil krenite sa izradom biskvita. U jednu činiju stavite belanca. Umutite belanca, pa tek onda u njih stavite 6 kašika šećera, zatim još malo umutite i potom u smesu dodajte i cimet, orahe i dve kašike brašna. Sjednite sve, potom smesu stavite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, pa preko nje narendajte crnu čokoladu, pa stavite biskvit da se peče od 10 do 12 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Na isti način ćete uraditi i sa drugom korom.
Nakon što su kore gotove, prepolovite ih, tako da umesto dve dobijete četiri. Uzmite jednu tacnu pa na nju naizmenično stavljate koru, pa jedan fil, pa koru, potom drugi fil i tako dok ne iskoristite sve četiri kore. Na kraju otopite 100 g crne čokolade i pomešajte sa 100 g slatke pavlake, pa smesu iskoristite za dekorisanje, takođe preko možete staviti i mlevene orahe. Kolač ostavite da se ohladi, najbolje preko noći i nakon toga je spreman za serviranje.
Na ovaj način dobijate kolač kome će retko ko odoleti, a ako želite još ovakvih recepata možete pogledati Jutjub nalog "Kuhinja Valentina Mašković"