Narodni lek Vase Pelagića od samo 2 sastojka uspeće ono što lekovi nisu: Malaksalost i slabost kao rukom odneseni
Njaveća snaga krije se u najjednostavnijim sastojcima.
U čuvenoj knjizi „Pelagićev narodni učitelj“, lekar, narodni prosvetitelj i socialni reformator Vasa Pelagić izdvojio je rotkvu kao jednu od najmoćnijih biljaka domaće apoteke.
Po njegovom zapisu, ovaj skromni koren „može biti od koristi kod zatvora, pokvarenog želuca, creva, bledila, raznih pega, rada bubrega, dušnika, slezine, peska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, bolova u prsima, stomaku i vratu“.
Rotkva, pisao je dalje, blagotvorno deluje i na pluća i kašalj, a ujedno ublažava svrab i pomaže u zaceljivanju kožnih čireva.
Pelagić je svojim čitaocima savetovao da rotkvu konzumiraju dva puta dnevno – pre ručka i nešto pre večere – verujući da se tako postiže njen pun terapeutski efekat.
Recept naših baka: sirup od rotkve i meda
Rotkva je, međutim, bila i ostala ključni sastojak starinskog sirupa za iskašljavanje, koji su vekovima spravljale domaćice širom regiona. „Naše bake znale su da je ova biljka efikasna kod bolesti gornjeg respiratornog trakta“, beleže stari domaćinski priručnici.
Sastojci
1 veća rotkva
2 pune kašike meda
Priprema
Rotkvu temeljno operite i osušite, a zatim odsecite gornji deo – poslužiće kao poklopac.
Kašičicom izdubite sredinu, ostavljajući zidove debljine oko dva centimetra.
Udubljenje napunite medom (viša od polovine).
Vratite „poklopac“, prekrijte čistom gazom i ostavite da odstoji preko noći.
Do jutra će se u rotkvi skupiti slatki, bistri sirup koji ublažava i suvi i produktivni kašalj. Uzimati po kašičicu nekoliko puta dnevno.
Portret popularnog autora prirodne medicine
Rođen 1833. u selu Gornji Žabar (danas Pelagićevo), Vasa Pelagić ostao je upamćen kao prosvetitelj, lekar samouk i neustrašivi društveni kritičar. Tokom života objavio je i besplatno podelio preko 250.000 primeraka svojih dela, promovišući higijenu, umerenu fizičku kulturu i prirodne lekove. Njegovo najpoznatije delo, „Narodni učitelj“, i dalje je najčitanija knjiga te vrste na prostoru bivše Jugoslavije; u radničkim kućama smatralo se gotovo obaveznim štivom.
Savremenici ga opisuju kao krupnog, rumenog čoveka koji je uživao u dobroj hrani, ali je dosledno odbijao duvan i alkohol. Čak je i tada omiljenu kafu zamenio napitkom od prženog žira – naviku koju je „od srca“ preporučivao svima.
Zašto se rotkva vraća na jelovnik
Danas, kada se tradicionalna fitomedicina vraća u fokus, rotkva ponovo dobija zasluženu pažnju nutricionista i lekara – i to ne samo zbog vitamina C, kalijuma i snažnih fitonutrijenata. Savremena istraživanja potvrđuju deo Pelagićevih zapažanja: rotkva zaista može doprineti boljem varenju, olakšanju kašlja i očuvanju zdravlja jetre.
Ipak, stručnjaci napominju da prirodni sirupi i biljna terapija nisu zamena za savremenu medicinsku dijagnostiku. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obavezna je konsultacija sa lekarom.
Od poljskih bašta do polica savremenih apoteka, rotkva je prešla dug put, ali njena reputacija „narodnog leka“ ostala je postojana. Zahvaljujući Vasi Pelagiću i nasleđu naših baka, recepti poput jednostavnog sirupa od rotkve i meda podsećaju nas da se ponekad najveća snaga krije u najskromnijim sastojcima.