DOBRA KAO BAKLAVA
Recept za prelivenu GRČKU PITU sa pomorandžom - Osvežavajuće poslastica, koja se sprema brzo i jednostavno
Nikad lakši recept za pripremu, a ukus je nezaboravan, često ćete je praviti.
Predstavljamo vam recept za grčku pitu sa pomorandžom. Evo šta vam je potrebno, a postupak za pripremu kolača nikada nije bio jednostavniji.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4-5 jaja
- 250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 g kiselog mleka
- 1 kašika kore narandže
- 200 ml soka od narandže
- 200 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
Preliv:
- 450 ml vode
- 300 g šećera
- 1 štapić cimeta
- 200 ml soka od narandže
Priprema
Pet jaja umutite mikserom, dodajte 250 grama kristal šećera, nastavite sa mućenjem. Dodajte dve kesice vanilin šećera, 400 grama kiselog mleka, koru od dve narandže, sitno izrendanu, 200 ml soka od pomorandže, jedan prašak za pecivo i 200 ml ulja. Sve dobro sjedinite mikserom.
Dva kilograma kora izrežite na kockice i stavite u rernu na 100 stepeni sat vremena ili ih sušite jedan dan tako što ih ostavite da odstoje na stolu na nekoj tkanini.
Polako sjedinite naseckane kore sa filom koji ste pripremili. Izlijte smesu u pleh da se peče.
Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni / 50 minuta dok ne porumeni.
Ohladite kolač i isecite na velike kocke.
U posudu sipajte pola litre vode, 300 grama šećera i štapić cimeta. Ostavite da proključa i neka ključa 2 minuta, a zatim dodajte sok od jedne ceđene pomorandže.
Preliv dok je vreo prelijte preko ohlađene pite. Možete kolač ukrasiti komadima pomorandže.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.