DOMAĆI SALČIĆI po bakinom receptu - Bude sva čula, golicaju maštu, a savršeni su za slatku popodnevnu užinu
Poslastica koja vraća u detinjstvo sprema se jednostavno, a jede uz velik užitak.
Salčići velikom broju ljudi bude drago sećanje na bakinu kuhinju i bezbrižnost koja ih je tada krasila. U nastavku vam donosimo recept za ovaj kolač koji će stvoriti nove uspomene i podsetiti na stara vremena.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 4 žumanca
- ceđeni limunov sok
- 330 ml piva
- 2 kašike šećera u prahu
- 600 g sala
- 200 g brašna
- domaći džem od šljiva
Priprema:
Najpre očistite salo tako što skinete opne. Kada ga oslobodite žila, isecite na sitne kocke. Izmeljite ga dva puta pomoću mašine za mlevenje.
U posebnu posudu stavite žumanca, ceđeni limun, šećer u prahu i pivo. Ručno umutite kašikom i dodajte brašno, pa ponovite postupak mućenja. Potom rukama umesite testo na pobrašnjenoj površini.
Salo rukama umesite sa 200 g brašna, sve dok ne primetite da smesa može lepo da se razmaže.
Testo razvucite oklagijom, a zatim premažite dobijenom smesom. Pre toga premaz od sala podelite na tri dela, kako biste ravnomerno premazali tri kore.
Nakon premaza cele prve kore, sklopite testo do polovine. Vodite računa da ivice budu jednake. Ponovite postupak da drugim delom. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.
Ponovo razvucite koru i premažite drugim delom premaza od sala. Po uzoru na prethodni postupak, prekrijte krpom i ostavite isti broj minuta. Isto učinite i treći, poslednji put.
Kada je testo dovoljno odstojalo, razvijte koru debljine malog prsta. Isecite ivice kako bi bile ravne i identične.
Zatim testo isecite na trake širine 5 cm, a onda njih izrežite na kocke. Po jednu kašičicu džema stavite na sredinu svake od njih i preklopite ih na pola.
Poslažite salčiće na tepsiju obloženu papirom za pečenje, praveći razmak između njih.
Zagrejte rernu i pecite prvih 10 minuta na 250, a sledećih 10 na 200 stepeni. Kada se ispeku, dok su još vrući, pospite ih šećerom u prahu. Prijatno!