Recept za ZDRAVU SALAMU - Za sve ljubitelje "zidarskog doručka", evo predloga, ovako štedite i zdravlje i novac
Hranljiva, ukusna i zdrava salata, gotova je brzo i spremna za konzumaciju.
Ukoliko volite salamu, parizer i slične suhomesnate prerađevine koje se smatraju nezdravim, ne samo zbog udela masti i soli već i emulgatora koji se dodaju u ove proizvode, predlažemo vam zdravu alternativu.
Evo kako da napravite svoju pileću salamu, od celog pileta.
Sastojci:
- 1 celo pile
- 1 šargarepa
- 1 crveni luk
- 2 lovorova lista
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- 1 cvekla
- 30 g želatina
- so, biber
Priprema:
Kuvanje piletine: U šerpu stavite celo pile, šargarepu, crveni luk, lovorov list i čenove belog luka. Dodajte dovoljno vode da pokrije sastojke, posolite i pobiberite, a zatim pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi dok se meso ne skuva. Duže kuvanje na nižoj temperaturi daje bogatiji ukus.
Priprema mesa: Kada je piletina kuvana, odstranite meso od kostiju i uklonite lovorov list. Stavite meso u blender. Sačuvajte 2 dl vode u kojoj se kuvala piletina.
Dodavanje začina: U meso u blenderu dodajte kašičicu soli, belog luka u granulama, bibera i cimeta. Začini su prilagodljivi prema vašem ukusu, pa slobodno eksperimentišite.
Cvekla za boju: Isecite cveklu i izgnječite je viljuškom, zatim stavite u 2 dl vode. Dobro izmešajte, a zatim procedite cveklu i sačuvajte samo crvenu vodu koju ćete dodati u blender.
Dodavanje želatina: U sačuvanu vodu od kuvanja piletine (2 dl), dodajte 30 g želatina prema uputstvu na pakovanju. Dodajte ovu smesu u blender zajedno sa ostalim sastojcima.
Finalna priprema: Blendajte sve dok smesa ne postane glatka. Sipajte smesu u plastične flaše od pola litra (ili jednu od 1 litra kojoj ćete odseći vrh). Pokrijte flaše providnom folijom i ostavite ih u frižideru preko noći kako bi se salama stegla.
Nakon nekoliko sati hlađenja, vaša domaća pileća salama je spremna za posluženje, recimo na šarkuteri dasci! Ne samo da je zdravija i ukusnija, već je i bez dodatnih troškova za konzervanse.