Skip to main content
hrana

Šta je NAIZMENIČNI POST i pomaže Ii kod MRŠAVLJENJA? Mnogi ga praktikuju zbog ZDRAVLJA, a OVO je prava ISTINA o njemu

Foto: Profimedia
Ovakav način ishrane ima određene posledice

Kada biste nekim ljudima rekli da jedu samo jednom u 24 sata, pogledali bi vas zbunjeno i zaključili da iz nekog razloga sa vama možda nešto nije u redu. Ipak, taj novi "trend" sve više dobija na popularnosti i poznat je po imenu naizmenični post ili OMAD (“one meal a day”) što znači da se hrana unosi samo jednom dnevno.

Neki tvrde da je takav režim ishrane dobar za mršavljenje, a neki mu pribegavaju ubeđeni da uspostavljaju zdraviji stil života ili kako bi uštedeli novac. Kojoj god grupi da pripadate, treba znati da takve radikalne promene u ishrani imaju svoje posledice, a ovo su neke od njih:

EVO KAKO DA BUDETE LEPE I PO VRUĆINI: Ovo je par modnih trikova koje svaka žena treba da zna

EVO KAKO DA BUDETE LEPE I PO VRUĆINI: Ovo je par modnih trikova koje svaka žena treba da zna

SNIŽAVA HOLESTEROL, SPREČAVA DIJABETES, POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Ovo voće je IZVOR ZDRAVLJA, a od njega se pravi LEKOVIT ČAJIŠTA BOLJE NE ČISTI PLUĆA OD OVOG NAPITKA: Ublažava kašalj, izbacuje šlajm i nataložene toksine! (RECEPT)

NIŠTA BOLJE NE ČISTI PLUĆA OD OVOG NAPITKA: Ublažava kašalj, izbacuje šlajm i nataložene toksine! (RECEPT)

DODAJTE SVAKO JUTRO OVO U VRUĆU KAFU I PUCAĆETE OD ENERGIJE CEO DAN! Ima i druge zdravstvene benefite!

DODAJTE SVAKO JUTRO OVO U VRUĆU KAFU I PUCAĆETE OD ENERGIJE CEO DAN! Ima i druge zdravstvene benefite!

1. Možete početi da se gojite

U slučajevima nestašice hrane, vaše telo uključuje svoj „režim gladovanja“ i svu hranu koju konzumirate skladišti u zalihe kako bi je kasnije imalo u rezervama. To suštinski usporava metabolizam. Pored toga, proizvodnja kortizola, hormona stresa, se povećava, a to može da prouzrokuje skladištenje masti.

žena
žena
Foto: Profimedia

2. Nivo šećera u krvi vam može postati nestabilan

Dugi periodi bez hrane najčešće dovode do nestabilnog nivoa šećera u krvi. Hipoglikemija, to jest izuzetno nizak nivo šećera u krvi, često je uzrokovana postom, posebno ako neko ima dijabetes tipa 2. To kasnije može prouzrokovati napetost mišića koja izaziva glavobolje.

Dijabetes
Dijabetes
Foto: Profimedia

3. Nedostatak hranljivih materija

Jedan obrok dnevno možda neće moći da vam obezbedi dovoljnu količinu vitamina. Kao rezultat toga, postoji i veći rizik da osetite posledice nedostatka vitamina. Na primer, gubitak kose je često povezan sa nedostatkom hranljivih materija. U međuvremenu, bele mrlje na noktima, leukonihija, obično su uzrokovane nedostatkom cinka i kalcijuma.

4. Vaš društveni život bi mogao da ispašta

Ručak na poslu, porodična okupljanja i rođendani, svi ovi društveni događaji će vas mimoići jer ste ograničeni na samo jedan obrok. Zbog toga će vam porodica i prijatelji držati predavanja o pravilnoj ishrani i neizbežno dovoditi u pitanje vaš zdrav razum. Osim toga, bićete i razdražljiviji zbog gladi.

Ručak
Ručak
Foto: Profimedia/ilustracija

5. Glavobolje

Glavobolje od dijeta su učestale među onima koji žele da što pre izgube višak kilograma, piše portal Bright Side. Javljaju se iz više razloga, bilo da su u pitanju period prilagođavanja, pad nivoa šećera u krvi, nedostatak magnezijuma ili brojini drugi razlozi.

6. Možda će vaš češće biti hladno

Konzumiranje jednog obroka dnevno preusmerava vaš protok krvi u pravcu skladištenja masti. Na taj način vaš organizam pravi zalihe energije i, u slučaju nužde, daje vam snagu i okretnost. Mala količina kalorija čini da se osećate stalno kao da vam je hladno i da ste konstantno gladni.ž

hladnoća
hladnoća
Foto: Profimedia

7. Veća je verovatnoća da ćete se hraniti nezdravo

Možda ćete biti u iskušenju da se najedete nezdrave hrane bogate ugljenim hidratima i šećerom jer vam jedan obrok dnevno daje lažni osećaj sigurnosti. Veća je verovatnoća da ćete se prejedati i odlučivati se za nezdrave opcije. Posle 24 sata gladovanja, činija brokolija će vam sigurno biti poslednja stvar na umu. Posle obilnog obroka, takođe se možete osećati usporeno i nemotivisano za rad.

hrana
hrana
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd