Posna CARSKA PITA - Možete je spremati sa uljem ili BEZ, uz dodatak povrća i raznih žitarica biće odličan izbor za večeru
Brzo i lako se priprema, a ukus je raskošan, možete je spremiti još večeras i uživati u ukusu.
Uskršnji post je počeo juče, a za danas vam preporučujem da za večeru napravite posnu carsku pitu. Ovo jelo idealno je doručak ili večeru.
Sastojci se smatraju zdravim i dijetalnim pa ovo jelo možete jesti bez griže savesti. Uz šoljicu soka od paradajza biće divan obrok.
Sastojci:
- 400 ml mineralne vode
- 100 ml ulja (ako postite na vodi ulje zamenite sa mineralnom vodom)
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1,5 kašičice soli
- 1 čaša od 200 ml kukuruznog brašna
- 2 čaše od 200 ml pšeničnog oštrog namenskog brašna (možete staviti i integralno)
- 3 struka zeleni, crni luk
- 600 gr spanaća
- 2 kisele šargarepe
- 5 do 6 crvene paprike iz zimnice ili sveže
Priprema:
U jednu činiju stavite dve čaše (2dl) mineralne vode. Ako želite da pita bude na vodi, dodajte još 100 ml mineralne vode ili umesto toga, ako postite na ulju 100 ml ulja, kašičicu soda bikarbone, kašičicu soli i sve umutite žicom.
Čašu od 2 dl sipajte oštro pšenično brašno i u ovu smesu dodajte brašno. Dodajte i jednu čašu žutog brašna, krupnijeg ili sitnijeg, po vašem izboru. Sjedinite sve sastojke i dodajte mladi crni luk, iseckajte 3 struka, zajedno sa zelenim delom. Zatim dodajte očišćen spanać, mladi, isecite na krupnije komade i sve to dodajte u činiju.
Naseckajte crvenu papriku i šargarepu iz turšije ili sveže ako tako više volite, sve dodajte u posudu sa ostalim sastojcima i sjedinite.
Izliti u pleh 25/35 centimetara, reko posipajte seme susama, lana, golice.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković u nastavku.