Zaboravite na burek: Ovu domaću gibanicu obožavaju svi, topi se u ustima
Niko ne može da joj odoli.
Gibanica je nezaobilazno jelo svakog srpskog doma - slojevita pita sa sirom, zapečena do zlatno-smeđe boje, mirisna i meka iznutra, a hrskava spolja.
Priprema se brzo i jednostavno, a uspeva čak i početnicima.
Sastojci i količina
Tanke kore za pitu - 500 g
Sitan beli sir - 400 g
Jaja - 4 komada
Jogurt - 200 ml
Ulje - 100 ml
Prašak za pecivo - 1 kesica
So - po ukusu
Kisela voda - malo
Način pripreme
Umutiti jaja, dodati sir, jogurt, ulje i prašak za pecivo. Po potrebi dodati malo soli. U pouljenu tepsiju ređati kore, svaku premazivati pripremljenom smesom. Možete da "gužvate" kore ili da ih slažete ravno, prema želji. Završiti sloj gibanice prelivom ako je ostalo. Po želji poprskati kiselu vodu odozgo za dodatnu mekoću. Peći na 200°C oko 35-40 minuta, dok ne porumeni. Poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili sezonsku salatu.