Skip to main content
Gorivo u Grčkoj

Dobro se preračunajte pre nego što uplatite letovanje! Gorivo u Grčkoj u TOP 5 NAJSKUPLJIH NA SVETU!

Foto: Shutterstock
Ukoliko se rast cena goriva nastavi i tokom sezone postoji mogućnost poskupljenja aranžmana i u slučaju kada ne idete sopstvenim prevozom.

Letnja sezona je uveliko počela i svi koji se odluče na putovanje na more kolima, treba da očekuju osetno više cene goriva nego što je to bilo prethodnih godina.  

Poslednjih meseci, zbog dešavanja u Ukrajini, cene goriva su u porastu u celom svetu, među top pet zemalja sa najskupljim gorivom na svetu našla se i Grčka, destinacija koju Srbi često biraju za letovanje kada idu sopstvenim prevozom.

Kada se navodi na sajtu globalpetrolprices.com Grčka se nalazi na petom mestu na svetu po ceni benzina sa 2,42 evra, odnosno oko 284 dinara po litru. Na ovoj listi ispred Grčke su se našli samo Hong Kong, Finska, Island i Norveška.

Kada je reč o ceni dizela, Grčka je takođe među najskupljim na svetu sa cenom od 2,11 evra, tj. oko 248 dinara.

Tako da, ukoliko ste se odlučili da ove godine letujete u Grčkoj, južnije od Soluna, imajte u vidu da ćete morati da sipate gorivo barem jedanput u ovoj državi.

Ako se rast cena goriva nastavi i tokom sezone postoji mogućnost poskupljenja aranžmana i u slučaju kada ne idete sopstvenim prevozom. Budući da cena goriva učestvuje u formiranju ukupne cene čarter prevoza sa 35 odsto i da se sada može očekivati poskupljenje od oko 30 posto. 

Kada dođe do porasta cena goriva, turističke agencije mogu po zakonu da podignu cene aranžmana do osam posto i bez saglasnosti putnika. Za sve preko tog iznosa putnik ako nije saglasan sa time, može otkazati aranžman i tražiti povraćaj novca.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd