clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TOTALNA ESKALACIJA TEHNOLOŠKOG RATA Amerika počela žestoku kampanju protiv "Huaveja"! Šta Kina može da uradi?

20.05.2019. 11:12
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia/ilustracija

Američki gigant Google suspendovao je svoje licence kao i sporazume o deljenju proizvoda i aplikacija s kineskom telekomunikacijskom kompanijom Huawei - reč je o potezu koji će imati velike posledice, a dolazi u trenutku dok američke vlasti vode žestoku kampanju protiv kineske kompanije optužujući je da "špijunira za Peking".

Kritičari američkih napada na Huawei tvrde kako je zapravo reč o pokušaju eliminacije najveće konkurencije na veoma važnom tržištu modernih tehnologija, naročito pred implementaciju novih standarda i napredne 5G telekomunikacijske mreže (u čijem razvoju prednjači upravo kineski Huawei).

Kako prenosi novinska agencija Rojters, Google-ova suspenzija saradnje s Huawei-om imaće konkretne i velike posledice za korisnike Huawei mobilnih telefona. Naime, Huawei će po svemu sudeći sada izgubiti pristup nadogradnjama za najpopularniji operativni sistem na mobilnim telefonima - Android (koji je u vlasništvu Google-a). Huawei će imati pristup segmentima Android operativnog sistema koji su u tzv. otvorenom kodu, no uprkos tome restrikcije bi mogle imati veoma negativan učinak za nove Huawei pametne telefone.

Nadalje, Huawei uređaji - navodno samo nove verzije koje dolaze, ne i aktualne postojeće - izgubiće i pristup ključnim aplikacijama koje su takođe u vlasništvu Google-a, a to uključuje aplikacije kao što su Google Play Store (preko kojeg se skidaju gotovo sve druge aplikacije), ali i univerzalno korišteni e-mail klijent, Gmail.

GUGL PREKIDA SARADNJU SA KOMPANIJOM HUAVEJ! Šokantne posledice IT embarga

GUGL PREKIDA SARADNJU SA KOMPANIJOM HUAVEJ! Šokantne posledice IT embarga

TRAMPOVA NAREDBA stupа nа snаgu: "Huаvej" od danas nа CRNOJ LISTI u SAD!

TRAMPOVA NAREDBA stupа nа snаgu: "Huаvej" od danas nа CRNOJ LISTI u SAD!

Trampov POTPIS koji će RAZLJUTITI KINEZE: Ova naredba udara na POZNATOG GIGANTA kog SAD optužuje za ŠPIJUNAŽU (VIDEO)

Trampov POTPIS koji će RAZLJUTITI KINEZE: Ova naredba udara na POZNATOG GIGANTA kog SAD optužuje za ŠPIJUNAŽU (VIDEO)

Ovo je jedan od najsnažnijih udaraca na kineski Huawei i jasno je kakva se reakcija nastoji postići. Svi vlasnici Huawei pametnih telefona ili drugih uređaja sada se sami nalaze pod pritiskom da pređu na nekog drugog proizvođača, a kada je pak reč o ogromnoj industriji pametnih telefona tri, kompanije dominiraju svetom - južnokorejski Samsung, američki Apple i kineski Huawei. Prošle godine Huawei je u Evropi zbacio s drugog mesta Apple te je sad drugi najprodavaniji brend mobilnih telefona, iza Samsunga.

No, iako se najčešće spominju ove tri kompanije, na četvrtom i petom mestu kada je riječ o proizvođačima opet imamo velike kineske kompanije - Xiaomi i Oppo.

Otkako je Huawei prestigao američki Apple traje nepopuštajuća kampanja pritiska na kinesku kompaniju. Podsetimo, finansijska direktorka i ćerka osnivača kompanije, Meng Wanzhou, uhapšena je 1. decembra 2018. u Kanadi na osnovu američkog naloga i to zbog navodne saradnje kineskog Huawei-a s Iranom, odnosno zbog "zaobilaženja američkih sankcija". Wanzhou se i dalje nalazi u Kanadi i preti joj izručenje SAD-u. Hapšenje Meng Wanzhou bio je skandal bez presedana, no čini se kako je to takođe bio tek uvod u stvari koje će se događati.

Huavej
Huavej / Izvor: Reuters

SAD je nakon njenog hapšenja pokrenuo veliku kampanju fokusiranu na Europu - visoki službenici, uključujući Majka Pompea, svojim evropskim saveznicima najstrože su "savetovali" da odustanu od korištenja Huawei proizvoda, naročito po pitanju implementacije 5G tehnologije. No, iako Evropa najčešće odmah i bez previše "gunđanja" usvaja američke zahteve, ovog puta to se nije dogodilo - niz zemalja poprilično otvoreno suprotstavlja se američkoj politici prema kineskoj kompaniji te odbijaju prekinuti saradnju, a reč je i o najuticajnijim evropskim zemljama kao što su Nemačka, Francuska i Britanija.

Iz Huawei-a sami za sebe kažu da su svetski lider kada je reč o razvoju 5G tehnologije, a nisu jedini koji misle tako. Evropa očito preferira jeftiniju, a možda i napredniju, kinesku tehnologiju. Svakako, razlozi mogu biti i politički - ovo je jako dobra prilika da se Evropa malo otme totalnoj američkoj dominaciji, a upozorenja iz Vašingtona o "kineskoj špijunaži" teško da će uzeti za ozbiljno znajući ko je apsolutni rekorder kada je reč o špijunaži - SAD (što su otkrili Snoudenovi dokumenti).

Sada, videvši da neće moći nametnuti svoju volju i tako izolovati Huawei kreće se s novom taktikom, puno jačom ofanzivom jer SAD, ako želi "rat" u ovoj domeni, raspolaže s izuzetno snažnim oružjem. Kao prvo tu je Google, američka korporacija koja ima ogromnu dominaciju kada je reč o digitalnim proizvodima - njihova tražilica i Gmail su, svakako, najpoznatiji, kao i operativni sistem Android, ali tu je i veliki niz raznih drugih usluga i aplikacija (Google Drive, Google Maps, internet pretraživač Chrome, program za prevođenje Google Translate...).

google
google / Izvor: Reuters

Šta prekid saradnje Google-a s Huawei-em može učiniti kineskoj kompaniji? Može je baciti na kolena. Naime, ko bi od potrošača želeo kupiti pametni telefon bez Google-ovih opcija, naročito u Evropi?

Ali Google-ov prekid saradnje tek je deo ove nove ofanzive. Naime, nekoliko sati nakon što je vest ekskluzivno objavio Rojters stiže novi udarac na Huawei - navodi se kako se prekidu saradnje s kineskim gigantom priključuje još tri američke kompanije: Intel, Broadcom i Qualcomm. Ovo je možda još i veći udarac. Zašto? Zato jer je reč o proizvođačima čipova koje u svojim telefonima koristi Huawei. Nije reč o bilo kakvim proizvođačima čipova - reč je o najvećim proizvođačima čipova na svetu.

Naime, kineska tehnologija jeste jako napredovala, ali SAD u svojim rukama i dalje ima ključnu kartu: čipove.

Huawei je znao da im se ovo može dogoditi te već neko vreme užurbano skladište veliku količinu čipova, ali je jasno da dugoročno to nije rešenje. Šta Huawei sada može učiniti?

Huavej čip
Huavej čip / Izvor: Reuters

Pokušaće hitno razviti vlastitu verziju operativnog sistema izgrađenu na temelju otvorenog Android koda, ali to su "vatrogasne mere" i neće imati velikog učinka ako spomenute zabrane ostanu na snazi. Jednostavno je nemoguće očekivati da bi Huawei, ili bilo koja kineska kompanija, mogla preko noći lansirati alternativu za Google pretraživač ili pak za Gmail. Možda probaju, danas već imamo niz vrlo snažnih internetskih servisa (AliBaba) iz Kine, ali svejedno nije realno da će moći u kratko vrijeme, ako i ikada, s trona srušiti američke gigante kao što su Google, Facebook ili Twitter.

Naravno, tu je i dalje problem čipova. Sve dok američka Silicijumska dolina dominira u proizvodnji čipova ostatak svijeta bit će ovisan o njima.

Ova velika priča o sukobu između SAD-a i Huawei-a do sada nije toliko uticala na krajnje korisnike koji nisu odavno marili za to, ali sada se to menja. Nakon odluke Google-a zavladaće panika među korisnicima i nema sumnje da će Huawei zabeležiti velike gubitke. Činjenica je da se ova blokada, barem iz trenutn dostupnih izvora, ne odnosi na postojeće korisnike što znači da svi koji imaju Huawei telefon - a u Evropi ih je samo prošle godine prodano 42 miliona - će za sada i dalje moći koristiti Google-ove aplikacije, no jasno je da će svaki korisnik Huawei-a takođe promisliti je li možda pitanje dana kada će odjednom izgubiti pristup svom Gmail poštanskom sandučiću? Ta pomisao za mnoge biće dovoljna da se što pre reše svog telefona i zamene ga sa "sigurnom" alternativom u obliku Apple-ovog iPhone-a. Govorimo o masovnom tržištu - a bez Gmaila i drugih "svakodnevnih" Google servisa za mnoge korisnike Huawei telefoni postali bi "bezvredne kante".

Huavej
Huavej / Izvor: Reuters

Napad na Huawei slobodno se može nazvati jednom novom vrstom ekonomskog ratovanja, na razini kakvoj još nismo svedočili. SAD je spreman zaustaviti kinesko preuzimanje globalne ekonomske dominacije i sada je jasno kako su svi segmenti američke vlasti, političke i poslovne, sinhronizovani po tom pitanju. Naime, Google je od početka imao poprilično antagonistički stav prema aktualnom predsedniku Donaldu Trampu, no sada se snažno pridružuje njegovoj kampanji protiv Kine, a i druge kompanije se priključuju.

Koji je konačni cilj? Samo zaustaviti Huawei? Ne, to je tek deo jedne šire priče. SAD želi pod svaku cijenu "otvoriti" Kinu, njeno veliko i sve bogatije domaće tržište. To je Trumpova velika misija, ali i pokušaj kojem će se Kina žestoko opirati. U priču ulaze i američke tarife, koje bi uskoro mogle biti uvedene na sve kineske proizvode koji se šalju u SAD (oko 500 milijardi USD), ali tu su i vojne prijetnje (sve češći prolasci američkih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac i Južno kinesko more) - već je bilo govora o tome što bi se dogodilo kada bi Vašington odjednom odbacio svoju politiku "jedne Kine" i priznao nezavisnost Tajvana.

Huavej
Huavej / Izvor: Reuters

Potpuno otvoreni napad na Huawei je počeo i ishod ovog sukoba bit će u neku ruku i nagoveštaj kojim putem će se kretati cijeli sraz između Kine i SAD-a. Hoće li Kina ipak popustiti i pristati na sve tačke Trampovog trgovinskog sporazuma (koji će definitivno uključivati otvaranje kineskog tržišta), ili će se pokušati boriti s još uvek moćnijim suparnikom?

To je teško reći, Kina i u svojim potezima i izjavama često oscilira između borbenosti i pragmatizma. Pred njom su velike odluke jer SAD tek sada pokazuje što sve može poduzeti kada ovaj sukob postane intenzivan. Kina da bi se uspešno oduprla treba jako puno toga - zadnjih godina znatan fokus stavljen je na vojsku, što verojatno i jest prioritet, ali sada joj treba totalna tehnološka revolucija ukoliko se želi nositi s najvećim američkim igračima. 5G jeste u neku ruku nova revolucija, neki je upoređuju čak s novom industrijskom revolucijom, ali ovi "ratovi" se ne vode samo na jednom području niti samo s jednom vrstom proizvoda. Kina će morati ili pogurati sve - i da, to znači sve od vlastitih čipova do vlastitih operativnih sistema - ili jednostavno vratiti se natrag u domenu ekonomske simbioze koja je između Pekinga i Vašingtona funkcionisala godinama.