Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТОТАЛНА ЕСКАЛАЦИЈА ТЕХНОЛОШКОГ РАТА Америка почела жестоку кампању против "Хуавеја"! Шта Кина може да уради?

20.05.2019. 11:12
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа/илустрација

Амерички гигант Google суспендовао је своје лиценце као и споразуме о дељењу производа и апликација с кинеском телекомуникацијском компанијом Huawei - реч је о потезу који ће имати велике последице, а долази у тренутку док америчке власти воде жестоку кампању против кинеске компаније оптужујући је да "шпијунира за Пекинг".

Критичари америчких напада на Huawei тврде како је заправо реч о покушају елиминације највеће конкуренције на веома важном тржишту модерних технологија, нарочито пред имплементацију нових стандарда и напредне 5Г телекомуникацијске мреже (у чијем развоју предњачи управо кинески Huawei).

Како преноси новинска агенција Ројтерс, Google-ova суспензија сарадње с Huawei-om имаће конкретне и велике последице за кориснике Huawei мобилних телефона. Наиме, Huawei ће по свему судећи сада изгубити приступ надоградњама за најпопуларнији оперативни систем на мобилним телефонима - Андроид (који је у власништву Google-a). Huawei ће имати приступ сегментима Андроид оперативног система који су у тзв. отвореном коду, но упркос томе рестрикције би могле имати веома негативан учинак за нове Huawei паметне телефоне.

Надаље, Huawei уређаји - наводно само нове верзије које долазе, не и актуалне постојеће - изгубиће и приступ кључним апликацијама које су такође у власништву Google-a, а то укључује апликације као што су Google Play Сторе (преко којег се скидају готово све друге апликације), али и универзално кориштени e-mail клијент, Gmail.

ГУГЛ ПРЕКИДА САРАДЊУ СА КОМПАНИЈОМ ХУАВЕЈ! Шокантне последице ИТ ембарга

ГУГЛ ПРЕКИДА САРАДЊУ СА КОМПАНИЈОМ ХУАВЕЈ! Шокантне последице ИТ ембарга

ТРАМПОВА НАРЕДБА ступа на снагу: "Хуавеј" од данас на ЦРНОЈ ЛИСТИ у САД!

ТРАМПОВА НАРЕДБА ступа на снагу: "Хуавеј" од данас на ЦРНОЈ ЛИСТИ у САД!

Трампов ПОТПИС који ће РАЗЉУТИТИ КИНЕЗЕ: Ова наредба удара на ПОЗНАТОГ ГИГАНТА ког САД оптужује за ШПИЈУНАЖУ (ВИДЕО)

Трампов ПОТПИС који ће РАЗЉУТИТИ КИНЕЗЕ: Ова наредба удара на ПОЗНАТОГ ГИГАНТА ког САД оптужује за ШПИЈУНАЖУ (ВИДЕО)

Ово је један од најснажнијих удараца на кинески Huawei и јасно је каква се реакција настоји постићи. Сви власници Huawei паметних телефона или других уређаја сада се сами налазе под притиском да пређу на неког другог произвођача, а када је пак реч о огромној индустрији паметних телефона три, компаније доминирају светом - јужнокорејски Самсунг, амерички Apple и кинески Huawei. Прошле године Huawei је у Европи збацио с другог места Apple те је сад други најпродаванији бренд мобилних телефона, иза Самсунга.

Но, иако се најчешће спомињу ове три компаније, на четвртом и петом месту када је ријеч о произвођачима опет имамо велике кинеске компаније - Xiaomi и Oppo.

Откако је Huawei престигао амерички Apple траје непопуштајућа кампања притиска на кинеску компанију. Подсетимо, финансијска директорка и ћерка оснивача компаније, Менг Wanzhou, ухапшена је 1. децембра 2018. у Канади на основу америчког налога и то због наводне сарадње кинеског Huawei-a с Ираном, односно због "заобилажења америчких санкција". Wanzhou се и даље налази у Канади и прети јој изручење САД-у. Хапшење Менг Wanzhou био је скандал без преседана, но чини се како је то такође био тек увод у ствари које ће се догађати.

Huavej
Хуавеј / Извор: Реутерс

САД је након њеног хапшења покренуо велику кампању фокусирану на Еуропу - високи службеници, укључујући Мајка Помпеа, својим европским савезницима најстроже су "саветовали" да одустану од кориштења Huawei производа, нарочито по питању имплементације 5Г технологије. Но, иако Европа најчешће одмах и без превише "гунђања" усваја америчке захтеве, овог пута то се није догодило - низ земаља поприлично отворено супротставља се америчкој политици према кинеској компанији те одбијају прекинути сарадњу, а реч је и о најутицајнијим европским земљама као што су Немачка, Француска и Британија.

Из Huawei-a сами за себе кажу да су светски лидер када је реч о развоју 5Г технологије, а нису једини који мисле тако. Европа очито преферира јефтинију, а можда и напреднију, кинеску технологију. Свакако, разлози могу бити и политички - ово је јако добра прилика да се Европа мало отме тоталној америчкој доминацији, а упозорења из Вашингтона о "кинеској шпијунажи" тешко да ће узети за озбиљно знајући ко је апсолутни рекордер када је реч о шпијунажи - САД (што су открили Сноуденови документи).

Сада, видевши да неће моћи наметнути своју вољу и тако изоловати Huawei креће се с новом тактиком, пуно јачом офанзивом јер САД, ако жели "рат" у овој домени, располаже с изузетно снажним оружјем. Као прво ту је Google, америчка корпорација која има огромну доминацију када је реч о дигиталним производима - њихова тражилица и Gmail су, свакако, најпознатији, као и оперативни систем Андроид, али ту је и велики низ разних других услуга и апликација (Гоогле Дриве, Google Maps, интернет претраживач Chrome, програм за превођење Google Транслате...).

google
google / Извор: Реутерс

Шта прекид сарадње Google-a с Huawei-em може учинити кинеској компанији? Може је бацити на колена. Наиме, ко би од потрошача желео купити паметни телефон без Google-ovih опција, нарочито у Европи?

Али Google-ov прекид сарадње тек је део ове нове офанзиве. Наиме, неколико сати након што је вест ексклузивно објавио Ројтерс стиже нови ударац на Huawei - наводи се како се прекиду сарадње с кинеским гигантом прикључује још три америчке компаније: Интел, Броадцом и Qualcomm. Ово је можда још и већи ударац. Зашто? Зато јер је реч о произвођачима чипова које у својим телефонима користи Huawei. Није реч о било каквим произвођачима чипова - реч је о највећим произвођачима чипова на свету.

Наиме, кинеска технологија јесте јако напредовала, али САД у својим рукама и даље има кључну карту: чипове.

Huawei је знао да им се ово може догодити те већ неко време ужурбано складиште велику количину чипова, али је јасно да дугорочно то није решење. Šta Huawei сада може учинити?

Huavej čip
Хуавеј чип / Извор: Реутерс

Покушаће хитно развити властиту верзију оперативног система изграђену на темељу отвореног Андроид кода, али то су "ватрогасне мере" и неће имати великог учинка ако споменуте забране остану на снази. Једноставно је немогуће очекивати да би Huawei, или било која кинеска компанија, могла преко ноћи лансирати алтернативу за Google претраживач или пак за Gmail. Можда пробају, данас већ имамо низ врло снажних интернетских сервиса (АлиБаба) из Кине, али свеједно није реално да ће моћи у кратко вријеме, ако и икада, с трона срушити америчке гиганте као што су Google, Facebook или Twitter.

Наравно, ту је и даље проблем чипова. Све док америчка Силицијумска долина доминира у производњи чипова остатак свијета бит ће овисан о њима.

Ова велика прича о сукобу између САД-а и Huawei-a до сада није толико утицала на крајње кориснике који нису одавно марили за то, али сада се то мења. Након одлуке Google-a завладаће паника међу корисницима и нема сумње да ће Huawei забележити велике губитке. Чињеница је да се ова блокада, барем из тренутн доступних извора, не односи на постојеће кориснике што значи да сви који имају Huawei телефон - а у Европи их је само прошле године продано 42 милиона - ће за сада и даље моћи користити Google-ove апликације, но јасно је да ће сваки корисник Huawei-a такође промислити је ли можда питање дана када ће одједном изгубити приступ свом Gmail поштанском сандучићу? Та помисао за многе биће довољна да се што пре реше свог телефона и замене га са "сигурном" алтернативом у облику Apple-ovog iPhone-a. Говоримо о масовном тржишту - а без Gmaila и других "свакодневних" Google сервиса за многе кориснике Huawei телефони постали би "безвредне канте".

Huavej
Хуавеј / Извор: Реутерс

Напад на Huawei слободно се може назвати једном новом врстом економског ратовања, на разини каквој још нисмо сведочили. САД је спреман зауставити кинеско преузимање глобалне економске доминације и сада је јасно како су сви сегменти америчке власти, политичке и пословне, синхронизовани по том питању. Наиме, Google је од почетка имао поприлично антагонистички став према актуалном председнику Доналду Трампу, но сада се снажно придружује његовој кампањи против Кине, а и друге компаније се прикључују.

Који је коначни циљ? Само зауставити Huawei? Не, то је тек део једне шире приче. САД жели под сваку цијену "отворити" Кину, њено велико и све богатије домаће тржиште. То је Трумпова велика мисија, али и покушај којем ће се Кина жестоко опирати. У причу улазе и америчке тарифе, које би ускоро могле бити уведене на све кинеске производе који се шаљу у САД (око 500 милијарди УСД), али ту су и војне пријетње (све чешћи проласци америчких ратних бродова кроз Тајвански тјеснац и Јужно кинеско море) - већ је било говора о томе што би се догодило када би Вашингтон ођедном одбацио своју политику "једне Кине" и признао независност Тајвана.

Huavej
Хуавеј / Извор: Реутерс

Потпуно отворени напад на Huawei је почео и исход овог сукоба бит ће у неку руку и наговештај којим путем ће се кретати цијели сраз између Кине и САД-а. Хоће ли Кина ипак попустити и пристати на све тачке Трамповог трговинског споразума (који ће дефинитивно укључивати отварање кинеског тржишта), или ће се покушати борити с још увек моћнијим супарником?

То је тешко рећи, Кина и у својим потезима и изјавама често осцилира између борбености и прагматизма. Пред њом су велике одлуке јер САД тек сада показује што све може подузети када овај сукоб постане интензиван. Кина да би се успешно одупрла треба јако пуно тога - задњих година знатан фокус стављен је на војску, што веројатно и јест приоритет, али сада јој треба тотална технолошка револуција уколико се жели носити с највећим америчким играчима. 5Г јесте у неку руку нова револуција, неки је упоређују чак с новом индустријском револуцијом, али ови "ратови" се не воде само на једном подручју нити само с једном врстом производа. Кина ће морати или погурати све - и да, то значи све од властитих чипова до властитих оперативних система - или једноставно вратити се натраг у домену економске симбиозе која је између Пекинга и Вашингтона функционисала годинама.