Četvrtak 07. dec 2023.
Jonsko more

Upoznajte grčki RAJ na ZEMLJI: Ovo su biseri Jonske regije, a kriju jednu od najlepših plaža u Evropi (FOTO)

Foto: Profimedia
Leto uskoro dolazi, ovu su ideje kako da provedete godišnji odmor

Proleće je stiglo, ali već sada se razmišlja o letovanju. Najtraženija destinacija kod srpskih turista je svakako Grčka koja mami svojim plavetnim morem, lepim plažama i bogatom turističkom ponudom. Naše agencije prepune su turističkih aranžmana, ali uvek ste se pitali koju tačno destinaciju odabrati, a da se nađe balans između cene i kvaliteta usluga. Na to pitanje nikada se neće moći dati precizan odgovor, međutim, izbor se može značajno suziti ako tačno znate na koji način biste želeli da provedete svoj godišnji odmor.

Jonska obala ili regija nalazi se na zapadu Grčke. Idealna kombinacija tirkizno plavog mora i dobre zabave pruža garanciju za dobar odmor. Glavne turističke destinacije koju ovu regiju čine posebnom su ostrva Krf, Lefkada, Kefalonija i Zakintos, a pored njih tu su i mesta Parga i Sivota na kopnenom delu Jonske rivijere.

Parga - živopisno mesto u usamljenom zalivu Jonskog mora

Parga
Foto: Profimedia

Grad na obali Jonskog mora u oblasti Epir, između Igumenice i Preveze, nalazi se preko puta ostrva Krf. Koloritu Parge doprinose i kućice u starom jezgru grada koje se po propisu mogu krečiti samo u crvenu i žutu boju. Parga je turističko mesto sa bogatom istorijom koje karakterišu uzane kamene ulice, brojni restorani i kafići tipični za Grčke primorske gradove. Položaj pruža mogućnost posete ostrvima Paksos, Antipaksos i Krf s kojima je povezana brodskim linijama tokom letnjih meseci, a moguće je posetiti i okolna mest lokalnim autobuskim linijama.

Parga
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na deset noćenja po osobi, kreću se u proseku između 60 do 300 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Sivota - miran gradić idealan za odmor

Sivota
Foto: Profimedia

Sivota je gradić na Jonskom moru  koji se nalazi  20 km severno od Parge i 30 km južno od Igumenice, preko puta Krfa, a do nje se stiže veoma brzo od grčke granice zahvaljujući novom autoputu. Bistro more i razuđena obala omogućuju da svakodnevno menjate plaže ili napravite piknik na nekom od okolnih ostrva. Možete rentirati i brodiće a cene se kreću od 30 evra za pola dana u vansezoni pa naviše u zavisnosti od perioda sezone i dužine zakupa. Kao što je i slučaj sa Pargom, mesto je dobro povezano lokalnim autobuskim  linijama pa je moguće obići i okolna mesta.

Sivota
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na deset noćenja po osobi kreću se u proseku od 70 do 250 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Zakintos - biser Jonskog mora

Zakintos
Foto: Profimedia

Najjužnije ostrvo i treće po veličini u Jonskom moru. Ostrvo bogate i guste vegetacije, poznato je kao  dom ugrožene vrste kornjačaCaretta-Caretta. Karakteriše  ga blaga klima, mnoštvo peščanih plaža od kojih su najpoznatije Navajo, Laganas, Vasilikos i Tsivili. Takođe, ostvo je poznato i po morskim uvalama i pećinama među kojima je najpoznatija Plava i Keri pećina. Zakintos je i ostrvo sa bogatom kulturom i tradicijom. Pored istoimenog grada Zakintos koji je i administrativni centar na ostrvu, najpoznatija turistička mesta su Argasi, Laganas i Tsivili.

Zakintos
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na deset noćenja po osobi kreću se u proseku od 70 do 300 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Krf - ostrvo kombinacije kosmopolitskog i tradicionalnog

Krf
Foto: Profimedia

Krf je ostrvo lepih plaža, lepe prirode, prelepog glavnog grada i prepoznatlljive srdačnosti ugostitelja. Našim turistima je ovo ostrvo naročito blisko s obzirom na istoriju koja je izmedu nas i Krfa napravila neraskidivu vezu - Krf je bilo "ostrvo spasa" tokom Prvog svetskog rata za srpsku vladu i vojsku. Stari grad Krf je izuzetno lep, krase ga starovremenske zgrade, a od nedavno je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Od peskovitih uvala i impozantnih vidikovaca na zapadu ostrva, preko kamenih i šljunkovitih plaža na istoku severno od glavnog grada, Krf svojim lepotama oduzima dah. Uživaćete šetajući Krfom, gradom kosmopolitskog duha kojim dominira tvrđava u venecijanskom stilu. Ne zaboravite da priču o srpsko-grčkoj istoriji poslušate  odlaskom na ostrvu Vido.

Ostrvo Vido
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na devet ili deset noćenja po osobi kreću se u proseku od 60 do 250 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Kefalonija - osetite lepotu mira i spokoja

Kefalonija
Foto: Profimedia

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru, koje se nalazi južno od Lefkade i Itake. Ovo planinsko ostrvo ima umerenu mediteransku klimu. Ima dosta uvala i divljih plaža što avanturistima pruža posebnu draž. Kefalonija je odlično povezana trajektima sa drugim ostrvima i kopnom što predstavlja ogromnu prednost i daje mogućnost radoznalim turistima da obiđu i uživaju u ostalim lepotama Jonskog mora. Kefalonija je prepoznatljiva po izboru prelepih i neodoljivih plaža među kojim se izdvaja jedna od najpoznatijih i najlepših u Evropi – Mirtos. Za turiste je takođe interesantno selo na južnoj obali, Skala, u kom možete naći veliki izbor restorana i taverni u tradicionalnom stilu. Lasi je najpoznatije i najtraženije turističko mesto koje vam nudi tri uređene peščane plaže zlatne boje – Makris Jalos, Platis Jalos i Gradakia. Mesto nudi i sportove na vodi. 

Kefalonija
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na devet ili deset noćenja po osobi kreću se u proseku od 60 do 370 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Lefkada - istražite neistraženo

Lefkada
Foto: Profimedia

Lefkada je iznenađujuće lepo ostrvo koje tek čeka da bude otkriveno turistima. Čuvena je po netaknutoj prirodi, prelepim peščanim plažama, kao što su Porto Kaciki, Egremni, Katisma, Pefkulia, Jalos i Milos, kristalno čistom Jonskom moru koje je ovde u svim nijansama tirkizne boje i u kombinaciji sa belim peskom i stenama deluje stvarno rajski, kao i glavnom gradu Lefkasu sa svojim prepoznatljivim starim jezgrom. Pored plivanja imate i mogućnost da se bavite surfingom, ronjenjem, paraglajdingom, jedrenjem ili da iskoristite brojne ekskurzije da upoznate okolna ostrva.  Na istočnoj strani ostrva dominira Nidri, najrazvijenije turističko mesto.

Lefkada
Foto: Profimedia

Cene iznajmljivanja  apartmana na devet ili deset noćenja po osobi kreću se u proseku od 60 do 270 evra u zavisnosti od smeštaja i koji deo turističke sezone izaberete.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd