clear sky
17°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VELIKI PETAK: Ovo je najsavršenija posna trpeza!

09.04.2015. 18:05
Piše:
Srbija Danas
Gozba
Gozba / Izvor: Profimedia

Velliki petak je hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta. Na Veliki petak se posti, sve misli i molitve su upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu - iz ljubavi prema svima nama.

ZELENA KREM ČORBA

Potrebno:

  • glavica crnog luka
  • 200g spanaća
  • 3 čena belog luka
  • margarin
  • 8dl vode
  • 2 kašike mešavine začina
  • 3 kašike brašna
  • morski oraščić, so, biber

Priprema:

Crni luk sitno izrendati, a beli iseckati sitno, pa ih zajedno ispržiti na malo margarina dok ne postanu staklasti. Dodati dobro opran i sitno seckan spanać, malo morskog oraščeta, soli i bibera, pa dinstati uz neprestano mešanje. Sipati četvrtinu količine vode, a u ostatku vode razmutiti mešavinu začina, pa onda dodati spanaću i luku. Pustiti da čorba provri, pa je ostaviti na vatri još 2-3 minuta. Pasirati čorpu štapnim mikserom i odmah servirati sa dekoracijom od grančice svežeg ruzmarina.

Da li ste nekada jeli pastu sa mariniranim dagnjama? Recept za ovo jelo pronađite OVDE.

Zelena krem čorba od spanaća
Zelena krem čorba od spanaća / Izvor: Profimedia

MUSAKA OD ŠAMPINJONA

Potrebno:

  • 5 krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 500g šampinjona
  • 3 čena belog luka
  • šoljica pirinča
  • ljuta papričica
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Oljušteni krompir i šargarepu iseći na kolutove, a šampinjone na malo deblje listove. Na dno tepsije poređajte krompir, pa pečurke i šargarepu, onda pospite pirinač i dodajte sitno seckan beli luk i nekoliko kolutova ljute papričice. Posoliti, pobiberiti i onda naređati još dva ista reda. Pokriti folijom i pecite u rerni na 250° 35 minuta. Potom skinite foliju i zapecite gornji sloj.

Recepte za najbolja POSNA jela možete naći ako kliknete OVDE.

Musaka od šampinjona
Musaka od šampinjona / Izvor: Profimedia

KUGLICE OD PIRINČA I BADEMA

Potrebno:

  • 200g integralnog pirinča
  • 50g šećera u prahu
  • 100g pečenih lešnika
  • 100g grožđica
  • 50g pečenih badema
  • sok od pomorandže
  • 1 supena kašika likera
  • 3 kašike kokosovog brašna

Priprema:

Skuvati pirinač i ohlađenom dodajte mlevene pečene lešnike i bademe, sitno seckano grožđe, sok i liker. Dobro promešajte i od smese oblikujte male kugle. Uvaljajte u kokos i servirajte.

Punjena bundeva? Slana i slatka? Ako vas zanimaju recepti za ove neobične specijalitete, kliknite OVDE.

Kuglice od badema
Kuglice od badema / Izvor: Profimedia