Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АУДИ TT СЛАВИ СРЕБРНИ ЈУБИЛЕЈ: Аутомобил који је ПРОМЕНИО ИДЕЈУ о спортском РОУДСТЕРУ (ФОТО+ ВИДЕО)

14.06.2023. 17:35
Пише:
Србија Данас/Ревија ХАК
Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

Када се појавио 1995 године, јасан је био напад на директне конкруренте Мерцедес СЛК и BMW З3.

Ауди TT наглашава емоције у покрету, оно што имате испред себе је безвременска икона дизајна. Шеф Аудија Херберт Демел био је оптимиста пред новинарима који су одговарали на питања о малом спортисти чије име је подсећање на моћне тркачке аутомобиле НСУ TT и TTS из шездесетих, али и на Туристички трофеј - легендарну трку

Упознајте Huawei П60 Про и његову врхунску подршку у виду AppGallery продавнице

Упознајте Huawei П60 Про и његову врхунску подршку у виду AppGallery продавнице

ТОП 5 ПОЛОВЊАКА ДО 8.000 ЕВРА: Све што би требало да ЗНАТЕ пре саме куповине

ТОП 5 ПОЛОВЊАКА ДО 8.000 ЕВРА: Све што би требало да ЗНАТЕ пре саме куповине

PEUGEOT 307: Да ли је ово најбољи избор половњака за ПОЧЕТНИКЕ, у ценовном рангу до 2.500 евра? (ФОТО ВИДЕО)

PEUGEOT 307: Да ли је ово најбољи избор половњака за ПОЧЕТНИКЕ, у ценовном рангу до 2.500 евра? (ФОТО ВИДЕО)

На острву Ман где су некада постали познати мотоцикли ДКВ и НСУ. Било је то у септембру 1995. године у Франкфурту где је први пут представљен прототип TT купеа, а одмах након тога у Токију јавност је упознала атрактивни роудстер. Било је то изненађење у портфолију Аудија. Међутим, то је заправо био врхунац новитета са којима је Ауди започео своје репозиционирање на аутомобилском тржишту 1990-их. Тада се појавио луксузни Ауди А8, Ауди 80 заменио је А4, Ауди 100 је заменио А6, а 1994. Ауди А4 је дефинисао нови правац дизајна који ће следити компактни А3. Ауди А3 и његов брат, Голф ИВ, биће главни донатори свега што је са техничке стране потребно за стварање потпуно новог аутомобила којим је Ауди ушао на тржиште.

Након што је легендарни Фердинанд Piech потврдио речи Херберта Демела, било је јасно да Ауди иде на Мерцедес СЛК и БМВ З3. У погледу спољашњег дизајна, допринело је неколико веома успешних имена. Американац Фримен Томас био је сарадник „преко баре” који је тада дефинисао Њу бубу, а у овом случају је радио под вођством Питера Шрајера, који данас води дизајн Хјундаија.

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

Ширер ни у ком случају није желео да људи доживе TT као ретро дизајн! Трећи међу њима био је Торстен Венцел. Венцел је био потписник новог Аудија А4, за који је једном рекао да је дизајниран не само са мотом Ворспрунг durch Technik на уму, већ у извесној мери и са мотом Ворспрунг durch Десигн (Напредак кроз дизајн). А4 је изгледао веома самоуверено, спортскије од старог Аудија 80 и изгледао је као да је направљен у једном комаду. У Аудију TT сваки облик је имао јасну функцију - коментарише Венцел настанак TT форме из данашње перспективе. 

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

За нас је највеће задовољство било када је стручна штампа са захвалношћу приметила да се од студијског до производног модела није много променило, иако смо, наравно, морали да прилагодимо многе детаље због техничких спецификација за производну верзију, укључујући пропорције самог аутомобила. Најуочљивија је била интеграција задњег бочног стакла, што је издужило профил аутомобила и повећало динамику спортског аутомобила. Каросерија Аудија TT изгледа као да је направљена од једног комада, каже он, а предњи крај без традиционалних препуста браника наглашава његову чисту форму. Још један елемент дизајна допринео је непогрешивој силуети Аудија TT Цоупе: круг – савршена графичка форма, како га Венцел описује. Бројни кружни елементи инспирисали су дизајн екстеријера и ентеријера спортског аутомобила. Инспирисан Баухаусом као делом немачке традиције облика, свака линија у Аудију TT има сврху, сваки облик функцију.

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

Наглашавање јединственог карактера Аудија TT Цоупе свођењем на основне ствари био је изазован и посебан подухват за нас дизајнере - тврди Венцел. Унутрашњост је дело Ромулуса Роста, који је своје искуство TT ентеријера објаснио речима: Наш циљ са TT-om је био да дизајнирамо прави спортски аутомобил. Инспирација је долазила из свега око нас – музике, моде, архитектуре данашњег времена као и из легенди нашег аутомобилског наслеђа. Оно што се догодило била је јасноћа форме, минимализам и интегритет типичан за еру Баухауса. Ауди TT је веома емотиван аутомобил — неки га воле, неки га мрзе. Не оставља вас несигурним. Он је искрен и директан, што му даје веома самоуверен став. Желели смо да путнике у TT учинимо узбудљивим, да побудимо радозналост људи, да позовемо ближе учешће. Визуелни утисак екстеријера треба да вас позове да истражите унутрашњост — визуелно и кроз друга чула. Завалите се на седишта, осетите команде, проверите детаље, тканине и алуминијумске облоге. Једноставност и чистоћа форми – што може изгледати веома техничко – заправо развија веома снажан карактер и изазива јасан емоционални одговор. То је чисто и једноставно, али веома узбудљиво…

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

За производњу новог “спортисте” одређена је нова фабрика, која је изграђена у мађарском граду Ђеру, која је почела са радом паралелно са почетком серијске производње Аудија TT Цоупе 1998. године. Готова лакирана каросерија транспортована су железницом из Инголштата до Ђера, где је потом извршена завршна монтажа.

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

У почетку је тржишту био понуђен TT Цоупе 1.8 Т са 180 КС, а у мају 1999. представљен је Цоупе 1.8 Т Kuattro са 225 КС. TT Роадстер је на тржишту од септембра 1999. године са такође четвороцилиндричним турбо бензинским моторима од 180 и 225 КС. У понуди прве генерације TT налазио се В6 бензински мотор од 250 КС и Халдек квачило, а најексклузивнији модел представљен је 2005. године, пред крај производње прве серије, под именом Ауди TT kuattro Спорт. Ово ограничено издање произведено је у само 1168 јединица и покретао га је мотор од 240 КС. Купци TT-a имали су на располагању веома широк избор додатне опреме којом су могли да персонализују своје аутомобиле. Доступне су биле посебне боје каросерије, седишта у стилу бејзбол рукавица (идеја Ромулуса Роста из прототипа)... Ипак, није све у каријери овог врхунског спортисте било тако идеално и забавно. Смрт Петера Hommela, бившег пробног возача Вартбурга и искусног источноњемачког релија возача, за воланом TT-a изазвала је сумњу да је аутомобил имао озбиљне проблеме са стабилношћу при великим брзинама.

Audi TT
Ауди TT / Извор: Shutterstock

Ауди је брзо реаговао тако што је редизајнирани TT из 2000. године добио стандардни ЕСП, побољшано задње вешање и спојлер на задњем делу каросерије. Поверење купаца није озбиљно нарушено... Током осам година производње Аудија TT претходне генерације до средине 2006. године, са производних трака је сишло укупно 178.765 аутомобила, од чега 90.733 TT роудстера. Успех се наставио у наредне две нове генерације. Затим је 2006. дошла друга генерација, која је створена на платформи друге генерације Аудија А3. Овде треба истаћи представљање TT 2.0 ТДИ kuattro верзије – првог серијског спортског аутомобила на свету који је покретао дизел мотор!

Audi TT
Ауди TT / Извор: Профимедиа

Трећа генерација је лансирана 2014. године и са њом је представљен низ иновација. TT је био први Ауди са виртуелним кокпитом и ОЛЕД технологијом аутомобилског осветљења, а врхунац понуде мотора овога пута био је 2,5-литарски петоцилиндрични турбо мотор са 400 КС. Помињу се најаве да би Ауди следеће године могао да укине TT, који би био жртва електричне транзиције. Ако се то догоди, то ће заувек остати један од најсјајнијих делова Аудијеве историје.