Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Данас почиње јубиларни 25. Копаоник бизнис форум, окупиће РЕКОРДНИХ 1.000 учесника

04.03.2018. 15:32
Пише:
Танјуг
Kopaonik
Копаоник / Извор: Профимедиа

Посебни гости на бизнис форуму, како се очекује, биће председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић

Јубиларни 25. Копаоник бизнис форум почиње данас и окупиће рекордних 1.000 учесника и панелиста, а централна тема биће - "Шта после фискалне консолидације: Како фискалну стабилност мерама економске политике претворити у одржив раст и развој?"

У фокусу јубиларног скупа, који траје до среде, 7. марта, биће и "Дигитална Србија", "Оснаживање женског предузетништва", "Изградња градова будућности у Србији", као и друге теме.

Посебни гости на бизнис форуму, како се очекује, биће председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, гувернер Јоргованка Табаковић, министри, председник Српске академије наука и уметности, и други. Премијерка Брнабић говориће на тему позиционирања Србије у водећим светским трендовима на затварању Копаоник бизнис форума у среду, 7. марта. 

Узела рачун и победила: Ево ко је добитница стана у Београду (ВИДЕО)

Специјални гост "српског Давоса" биће најпознатији европски футуролог Магнус Линдквист, а организатори су најавили и да ће бизнис форум почети сутра увече специјалним догађајем о дигиталној економији.

Већ две и по деценије постојања Копаоник бизнис форума, популарног "српског Давоса", хиљаде економиста, политичара, дипломата, бизнисмена и медијских екипа почетком сваког марта састају се на Копанику, са идејом да одговоре на највеће изазове српске економије у годинама пред нама. 

Завршено прво извлачење "Узми рачун и победи": Ево ко је ДОБИТНИК СТАНА у Београду (ФОТО)

Од 450 учесника Форума колико је било 2011. године, овогодишњи броји три пута више, а некадашње теме Форума попут "како спечити продужени рецесиони сценарио у нашој привреди", или "како избећи банкрот" замењене су темама "креативна индустрија и изградња дигиталног окружења" и "изазови заједничког тржишта региона".

Теме које свих претходних година муче, пре свих грађане, и даље су актуелне и биће предмет разговора стручњака: прегломазна администрација, реструкурирање пропалих предузећа, повећање конкурентности и могућности унапређења регионалних економских односа на Западном Балкану.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Питање шта српска економија треба да уради како би фискалну стабилност претворила у одрживи раст и шта "Након развојних мера штедње", можда ће бити јасније након четири дана Форума након којег се очекује општи закључак и препоруке учесника бизнис форума на Копаонику. 

Председник Савеза економиста Србије и председник Програмског одбора КБФ-а Александар Влаховић најавио је да ће четвородневни форум имати изузетно квалитетан програм током 22 панела, три пленарне сесије, шест специјалних догађаја и три посебна обраћања. 

Велики планови "Ербаса" у Србији, ради се на сертификацији и промоцији Ваздухоплоног завода

Влаховић је нагласио да је Копаоник бизнис форум најзачајнији такав догађај у овом делу Европе и да се његов квалитет сваке године подиже како би се направила платформа за критичку расправу и анализу.

Влаховић је најавио учешће бројних представника владе на Копаоник бизнис форуму, између осталих и потпредседнице владе и министарке грађевинарства Зоране Михајловић, министара Душана Вујовића, Младена Шарчевића, Горана Кнежевића, Зорана Ђорђевића, Вање Удовичића, Александра Антића и Златибора Лончара.

AMSS и Министарство одбране потписали Меморандум о сарадњи

Јубиларни 25. Копаоник бизнис форум прерастао је почетну идеју од пре четврт века - да буде место саветовања економиста и енергетичара - и данас је израстао у "балкански Давос". 

То потврђују број и "тежина" учесника, теме о којима се расправља на панелима, али и низ "блиских сусрета" бизнисмена и политичара из Србије и света, оценио је Влаховић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Влаховић најављује бројне новине које ће обележити овогодишњи бизнис форум, као и теме којима ће се "од свитања до сумрака" бавити учесници на панелима.

Он посебно издваја панел који се, каже, организује захваљујући партнеру Копаоник бизнис форума, компанији "Мастеркард", и то је предавање најпознатијег европског футуролога Магнуса Линдквиста. 

Хрватски банкари у паници: Агрокор збрисао трећину добити банака

Из Савеза економиста Србије, који је организатор Форума, поручују гостима и учесницима да их ове године очекују и нови садржаји, попут дискусија на теме - креативне економије.

- У садржајном смислу уведене су нове теме, попут креативне економије, и због тога ће на Форуму бити и познати српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић, али и глумац Милош Биковић, а тема дигитализације присутна је на неколико панела. Исто тако, тема образовања, иновација и генерално развоја науке, обрађују се на бројним панелима", наводи Влаховић.

РАСТЕ ЗАБРИНУТОСТ у свету: Биткоин УБИЈА ЉУДЕ, омогућава куповину ДРОГЕ и финансирање ТЕРОРИСТА

Он каже да се самом поставком тема сугерише и порука и закључак овогодишњег Форума - хитна "дигитализација Србије".
Са Копаоника ће се јасно, истиче, послати порука држави који су добри резултати из претходног периода, али и шта није добро урађено и на чему се мора више радити. 

Србија је, каже Влаховић, данас земља са унапређеним кредитним рејтингом, на нивоу BB са позитивним изгледом, и свега два корака, сматра, Србију дели од добијања инвестиционог рејтинга, што је према његовој оцени важно за укупан имиџ земље и висину нових инвестиција. 

grand hotel, kopaonik
гранд хотел, копаоник / Извор: Србија Данас

Он сматра и да је сада прилика да Србија ухвати корак са 4. технолошком револуцијом и дигитализацијом која траје у свету, јер је то, како оцењује, оно што утиче на изградњу конкурентне привреде у Србији. 

Гости и учесници форума биће и члан УО компаније Мастеркард Тимоти Марфи, заменик директора европског департмана ММФ-а Танос Арванитис, директор Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер, директор ЕБРД за централну и источну Европу Шарлот Руе, ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић и амбасадор УНИЦЕФ-а Мишел Сен - Ло. 

Брнабић открива за СД: Посетила сам много хотела из ланца Хилтон - у Београду је ипак најлепши

У званичном програму учествоваће и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директорка Канцеларије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић, регионални менаџер Међународне финансијске корпорације ИФЦ Томас Лубек, шеф Регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре и генерални директор Мастеркарда за Балкан Артур Туремка.

Организатори 25. форума на Копаонику су Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије, а покровитељ је Влада Србије. 

Наставља се РАТ: СЕДАМ нових пресуда у КОРИСТ КЛИЈЕНАТА који су ТУЖИЛИ БАНКЕ

За праћење форума је регистровано око 110 новинара.